Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 05. 2024. 00:00 6

HRISTOS VASKRSE Danas je Uskrs - najveći i najradosniji hrišćanski praznik

Najradosniji i najveći hrišćanski praznik Uskrs, kada je Isus Hrist vaskrsao, danas proslavljaju hrišćani u Srbiji, ali i vernici u više od 60 država.

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Suštinu hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću, pa se zato ovaj praznik smatra najradosnijim hrišćanskim i najvećim. Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Cela nedelja posle Uskrsa zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

U celom hrišćanskom svetu za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima, jer je jaje simbol obnavljanja prirode i života. Vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Kucanje jajima

Običaji nalažu da ukrašena činija sa ofarbanim jajima stoji na stolu, domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim ostali ukućani. Tada nastaje veselje i takmičenje čije je jaje najjače. Ovaj čin je velika radost, posebno za decu. Prilikom kucanja izgovara se, takođe, "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse", a običaji kažu da se na dan Uskrsa prvo pojede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Isto važi i za goste, prvo se daruje uskršnjim jajetom, a onda se poslužuje ostalim ponudama.

Pobusani ponedeljak

Ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose farbana vasršnja jaja na grob, i dele se potom sirotinji. Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati