Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

17. 05. 2024. 17:42 5

Čelično prijateljstvo prop'o: Kina više ulaže u Mađarsku nego u Srbiju

Poseta kineskog predsednika Ši Đinpinga Beogradu protekla je uz najveću moguću pompu. Predsednik Aleksandar Vučić koristio je reči "sa Kinom nas vezuje čelično prijateljstvo“, pa je po sopstvenim rečima lično služio vino visokom gostu, ali nekako su izostali konkretni rezultati te posete. Potpisano je 30-tak dokumenata, uglavnom deklarativnog karaktera, ali nije sklopljen nijedan ozbiljan ugovor, niti je najavljena velika kineska investicija, već je samo simbolično najavljena kupovina devet novih garnitura vozova iz Kine.

Nema sumnje da je predsednik Vučić pokušao da obezbedi neku značajniju kinesku investiciju, posebno u fabriku električnih automobila, ali nije dobio nikakva obećanja kineske strane. Velike kineske projekte u Srbiji najavljivao je i ministar finansija Siniša Mali. Iako ova poseta nije donela neki opipljiv rezultat, Kina i pored toga ima velike investicije u Srbiji. Prema podacima Narodne banke Srbije, Kina je najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji. Od ukupno 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, iz Kine je došlo 1,4 milijardi evra.

Za razliku od Srbije, poseta Ši Đinpinga Budimpešti bila je mnogo "plodnija“ za domaćine: Najavljeno je da će kineska kompanija Great Wall Motors (GWM) graditi fabriku električnih vozila u Pečuju. To je već druga fabrika električnih automobila koja će se graditi u Mađarskoj. Prošle godine je dogovoreno da će se graditi fabrika električnih automobila BYD u Segedinu, piše Nova ekonomija.

Nije velika tajna ni da su naše vlasti prošle godine vodile pregovore sa najvećim kineskim (i svetskim) proizvođačem električnih automobila BYD o izgradnji fabrike električnih automobila. Naša strana je nudila više nego obilne subvencije kako bi privukla kinesku kompaniju, ali se na kraju ispostavilo da je ključni problem što se u Srbiji ne prave baterije za električne automobile, pa bi njihov izvoz iz Srbije za EU bio opterećen carinom od 10 odsto. Naravno, Mađarska će sa "debelim" subvencijama podržati tu investiciju.

Najveća kineska investicija u Mađarskoj je ogromna fabrika baterija kompanije CATL u Debrecinu. Vrednost te investicije je sedam milijardi evra (plus subvencije). Samo ta investicija je ravna petogodišnjim kineskim investicijama u Srbiju. Upravo zbog CATL-ove fabrike baterija, BYD se opredelio da gradi fabriku u Segedinu, u našem neposrednom komšiluku, a ne u Srbiji. Međutim, nisu samo "tehnički“ detalji bili odlučujući u opredeljenju da se velike kineske investicije lociraju u Mađarsku (na kraju krajeva, BYD je mogao da iz Mađarske uvozi baterije koje će tamo proizvoditi CATL i time ispuni uslov da električni automobili iz Srbije mogu da dobiju EUR-1 sertifikat o poreklu što omogućava bescarinski izvoz u EUTreba imati i u vidu da su kineske investicije u Srbiji najvećim delom plasirane ili u rudarstvo ili u metalurgiju (železara u Smederevu), što su "stare tehnologije“. Sa druge strane Mađarska „dobija“ najmodernije fabrike za "industriju budućnosti“ - baterije i električna vozila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Medijska indoktrinacija

Zoran Živković [27.05.2024.]




Video dana

Efikasno hlađenje

Anketa

Ko je kriv za sve učestalije nasilje u Srbiji?

Rezultati