Srbija

Direktno.rs

29. 04. 2024. 08:30 1

Sud poništio otkaz Bratislavu Iliću, sindikalnom povereniku u firmi "Žitopek"

"Osnovni sud u Nišu poništio je nezakonito rešenje firme "Žitopek a.d." iz Niša o otkazu i naložio da se Bratislav Ilić, poverenik sindikata Sloga u toj firmi, vrati na rad i priznaju mu se sva prava po osnovu rada od dana otkaza ugovora o radu do dana vraćanja na rad. Prema presudi, firma mora izvršiti ovu odluku u roku od osam dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja", navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga, koje prenosimo u celosti.

"Bratislav Ilić je 2021. godine dobio otkaz od firme "Žitopek", koju je 2014. godine preuzela slovenačka kompanija "Don Don", kao većinski vlasnik niške pekarske industrije. Otkaz mu je uručen zbog navodnih propusta u radu, ali Osnovni sud je sada utvrdio da je bio nezakonit.

Ilić, kao sindikalni poverenik, bio je trn u oku upravi kompanije od trenutka preuzimanja. Njegovo zalaganje za prava radnika dovelo je do sukoba s novim menadžmentom, koji je sprovodio nezakonite otkaze radnicima s dugogodišnjim stažom, uključujući i radnike koji su radili na izgradnji ovog nekada najvećeg pekarskog preduzeća u Nišu.

Ova presuda Osnovnog suda u Nišu još jedan je dokaz da, iako se zakoni često gaze, pravda na kraju pobeđuje. Ovakve odluke daju nadu radnicima i sindikalnim aktivistima da se pravna borba protiv nesavesnih poslodavaca isplati, čak i ako je put do pravde dugačak, težak i često nepravedan", zaključuje se u saopštenju Sindikata Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati