Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 05. 2024. 13:56 32

Kultna kafana na Tašmajdanu prelazi u ruke Ace Bosanca

Prva beogradska kafana "Poslednja šansa" koja skoro 60 godina radi na obodu Tašmajdanskog parka, nedaleko od Crkve Svetog Marka, odbrojava svoje poslednje dane. Naime, gradsko preduzeće "Tašmajdan" koji je ovaj objekat davalo u zakup vlasniku Ratku Vukadinoviću, zvanično je prekinulo ugovor uz obrazloženje da "oni više nemaju ekonomski interes" s njim. Lokal je na prikrivenoj licitaciji dat u zakup firmi "Eureka bar", čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković poznatiji kao Aca Bosanac, koji je svojevremeno hapšen zbog navodne saradnje s Veljkom Belivukom, a poznat je i kao blizak saradnik Predraga Rankovića Peconija.

Kultna kafana "Poslednja šansa" smeštena na obodu Tašmajdanskog parka, bila je verovatno jedina prestonička kafana koja je radila i noću i u koju su se i u sitne sate slivali boemi iz cele prestonice.

Nažalost, era ovog objekta se posle više od pola veka privodi kraju za nekoliko dana. Naime, vlasniku Ratku Vukadinoviću je u aprilu 2019. godine istekao ugovor o zakupu koji je imao sa Sportskim centrom "Tašmajdan", a koji je u međuvremenu postao gradsko preduzeće, pri čemu je on podneo zahtev da se isti produži.

Međutim, zakupac je dobio odgovor da se ugovor zvanično prekida "jer oni više nemaju ekonomski interes".

Vukadinović za Nova.rs priča do detalja zbog čega je saradnja duga oko 35 godina odjednom prestala.

- Uprava "Taša" se 2019. promenila, na mesto glavnog čoveka došao je Milan Novović koji je odmah pokušao da me izmesti. Međutim, nije mi mogao ništa jer sam imao ugovor koji je bio fiksan. Znajući kakve su njegove namere, mesec-dva pre isteka ugovora obratio sam im se dopisom u kom sam predložio da produžimo ugovor i to pod uslovima koji njima odgovaraju, dakle i da povećaju kiriju ako smatraju da treba. Međutim, odbili su. Istekom ugovora u aprilu 2019. godine tražili su da se iselim, što sam ja odbio. Tada su pokrenuli postupak za iseljenje sudskim putem - objašnjava sagovornik.

U međuvremenu, "Tašmajdan" je "raspisao" licitaciju za izdavanje objekta "Poslednja šansa", na kojoj se pojavila jedna osoba - firma Ace Bosanca, kontroverznog biznismena koji je vlasnik brojnih beogradskih ugostiteljskih objekata i koji je pre dve godine bio uhapšen zbog saradnje sa Veljkom Belivukom.

- Mene nisu ni obavestili za licitaciju, raspisali su je u jednom dnevnom listu i to sam saznao posle izvesnog vremena. Na licitaciji se pojavio samo jedan učesnik, s njim je napravljen ugovor o zakupu, ponudio je sličan iznos koji je tražen licitacijom jer zašto bi licitirao kada nema sa kim? - pita se Vukadinović.

Kako dalje objašnjava, pokrenut je sudski postupak za njegovo iseljenje. Vukadinović je dobio prvostepenu presudu tog postupka, iako je, kako kaže, vršen pritisak na sudiju.

- Žalili su se Apelacionom sudu koji je posle izvesnog vremena vratio na ponovni postupak drugom sudiji. On je u vrlo kratkom postupku preinačio tu presudu i doneo je u korist "Tašmajdana". Onda sam se ja žalio Apelacionom sudu koji je početkom maja dostavio rešenje a kojim je potvrdio prvostepenu presudu u drugom postupku za iseljenje. Tako da se ja sada nalazim u situaciji tog iseljenja i jednostavno - tu sam, gde sam.

Dugogodišnji vlasnik kultne kafane je paralelno sa postupkom oko iseljenja 2021. godine pokrenuo postupak oko prava na lokal, odnosno suvlasništva.

- 2010. godine podneo sam zahtev za uknjižbu ovog objekta na moje preduzeće, a osnov je bio što sam ja dogradio objekat, nekih sto kvadrata. U zemljišnim knjigama se kao vlasnik ne navodi niti "Tašmajdan" niti grad Beograd niti bilo ko drugi, dakle ne zna se ko je vlasnik i to je tako do dana današnjeg. Oni su pokušali da izvrše pritisak i na odeljenje za ozakonjenje objekata, međutim obustavili su postupak dok se ne reši sudski postupak.

Sudski veštak je u međuvremenu izvršio veštačenje objekta. Imajući u vidu da se vodi taj postupak, Vukadinović je tražio da se obustavi postupak za iseljenje dok se ne utvrdi ko je vlasnik.

- Ako sam suvlasnik, onda niko ne može da me iseli, imam određena prava. Naravno, sud to nije uvažio. Bio je i treći postupak koji su oni poveli, a kojim traže da im platim kiriju za protekli period jer sam ja prestao da im plaćam kiriju zbog toga što sam im uplatio dve kirije nakon isteka ugovora, a oni su mi ih vratili sa napomenom da ja njima ništa ne dugujem. Onda više nisam plaćao. Ja sam im rekao da nema potrebe da uopšte pokreću postupak, spreman sam sve da platim kao što sam i počeo, ali da bih im platio kiriju, moram da imam pravi osnov, račun, fakturu… Po kom osnovu ja njima da platim tu kiriju?

Vukadinović dodaje da je tražio sastanak sa novim direktorom "Tašmajdana" kom je ponovo ponudio da izmiri sve obaveze koje ima prema njima, pa čak i da mu podignu zakupaninu u iznosu licitirane sume.

- Tražio sam od njih da uspostavimo normalnu saradnju kao što smo imali. Za sve ove godine nikada im kirija od mene nije kasnila, čak sam ponekad i unapred uplaćivao ako im je bio potreban novac. Ja sam dao fizionomiju ovom lokalu, dušu… Ipak, odbili su sve to. Njihov krajnji cilj je da ja izađem odavde. Da li su oni pod pritiskom vlasnika "Eureka bar" koji će se useliti ovde, ne znam. Znam detalje ugovora koji su sklopili s njim, znam da može da se raskine obostrano sa jednomesečnim otkazom. Pitao sam upravu "Taša" gde je problem, zašto ne raskinu taj ugovor i sa mnom naprave novi? A ja sam u osnovnom ugovoru imao klauzulu na osnovu koje je čak i prvostepena presuda bila u moju korist, a to je da ja imam pravo prečeg zakupa pri jednakim uslovima u ugovoru.

I ranije vršili pritisak na vlasnika kafane

Vukadinović kaže da je Uprava "Tašmajdana" pre nekoliko godina izvršila pritisak na njega da im da objekat koji je bio u sklopu kafane.

„To je bio moj prostor, ali su me pritisnuli da im vratim jer im treba za potrebe stadiona, da bude biletarnica. Kažu da je nekada bila biletarnica, a ne znam samo kada, pošto sam ja ovde toliko dugo. Nikada to nije bila biletarnica, ali da ne bih ušao u spor s njima, vratio sam im ključeve. Iz radoznalosti sam otišao na licitaciju povodom te navodne biletarnice da bih video u čije ruke ide i ispostavilo se da je jedna devojka licitirala za predsednika Upravnog odbora "Tašmajdana" koji je i dan danas na tom mestu. Zamislite. To je tako smešno.

Ne pate samo Ratko i njegova porodica zbog iseljenja istorijskog objekta, nego i Beograđani koji u ovom lokalu godinama unazad piju kafu. Oni su čak predložili Vukadinoviću da protestuju, nadajući se da će ih čuti predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

- Ne želim da izgleda da kukam i jadikujem, niti da u sve ovo uvlačim i moje goste. Do nedelje ću prekinuti posao, pa narednih dana da sklonim inventar. Žao mi je, zaista. Neću se više baviti ugostiteljstvom. Bila mi je ideja da moja ćerka nastavi ovaj posao. Koliko sam čuo, ideja direktora "Taša" je da izdaju ovo mesto novom vlasniku, pa da mu prodaju.

"Šansa" je bila na 35-40 kvadrata, a sada ima zvanično 271 kvadrat. Vukadinović je dogradio svojim novcem oko 100 kvadrata.

- "Tašmajdan" nije uložio u objekat nijedan dinar, osim kod rekonstrukcije stadiona, kada su srušili moju kuhinju da bi uradili obod. Na temeljima te kuhinje napravili su drugu koju su mi ostavili u sivoj fazi, samo da bih ja izašao iz prostora. Čak mi nisu dozvolili da svojim sredstvima završim kuhinju, rekavši da nemam pravo bez njihove saglasnosti. Ali ja sam sve izmalterisao i sredio, poslao njima račune i rekao da mi refundiraju ili kroz kiriju, ali nisu želeli. Između ostalog, i to se sada nalazi kao moje potraživanje, oko 20.000 evra.

Zanimljiva biografija Ace Bosanca

Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, vlasnik je restorana "Temperament" koji se nalazi u Beton hali, potom noćnog kluba "La Fayette" u Karađorđevoj ulici, kluba "Casina" na Terazijama.

Takođe, u svom vlasništvu poseduje i hotel "Casina", zatim klub "Teatro" u Sarajevskoj, te splav "Port" kod Ušća. Spisak se ovde ne završava, s obzirom na to da je Kajmaković vlasnik i kafića "Caffe Theatre" poznatiji pod nazivom "Kod konja", potom kafića "Boutique" i ekskluzivnih apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži "Tri šešira", "Dva goluba" i "Zlatni bokal".

Geneks kulu je na javnom nadmetanju za 2,4 milijarde dinara, kupila njegova firma Eureka bar d.o.o.

Osim u biznisu, Aca Bosanac poznat je i po saradnji sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Kajmaković je 2021. godine bio uhapšen je zbog sumnje da je sarađivao sa Belivukom. Kajmaković se tada sumnjičio da je prao pare za Belivuka i da je koristio "usluge" njegovog obezbeđenja, kao i to da je njegove firme vodio na svoje ime, ali za to nije optužen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati