Beograd

[ Izvor: Biznis.rs ]

13. 05. 2024. 19:20 2

Studentski grad novi dom za 1.000 STUDENATA

Beogradski Sekretarijat za urbanizam objavio je rani javni uvid u elaborat Plana detaljne regulacije bloka 4 i dela bloka 34 na Novom Beogradu. U okviru elaborata koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, navedeno je da je planom obuhvaćena površina od 23,3 hektara, kao i da je planirana izgradnja novog stambenog objekta u centralnom delu bloka 4, odnosno Studentskog grada, izgradnja novog ili rekonstrukcija i dogradnja postojećeg vrtića.

U elaboratu se podseća da je izradi plana prethodio "Javni međunarodni jednostepeni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu Studentski grad u Novom Beogradu", raspisan jula 2022. godine, dok su rezultati objavljeni u novembru te godine.

Planom je obuhvaćen deo teritorije Gradske opštine Novi Beograd - Blok 4 i deo Bloka 34 do Studentske ulice, površine oko 23,3 hektara, sa napomenom da će se konačna granica utvrditi u fazi izrade i verifikacije Nacrta plana. Ukupna površina zemljišta u granici Plana, planirana za ustanovu studentskog standarda Studentski grad, iznosi oko 103.615 kvadrata - a na tom području planira se "izgradnja novih objekata za smeštaj oko 1.000 studenata i dogradnja postojećih objekata za smeštaj oko 1.800 novih studenata“.

Projekat "Studentsko stanovanje u Srbiji“, u okviru kog je kao Potprojekat 2 novi studentski dom u okviru Studentskog grada u Beogradu za smeštaj 1.000 studenata, realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Bankom za razvoj Saveta Evrope - CEB, stoji u objavljenom elaboratu a prenosi Biznis.rs.

Planirano je da novi studentski dom za 1.000 studenata bude bruto građevinske površine od 24.500 kvadrata. Kada je reč o predškolskoj ustanovi, u elaboratu se navodi da je potrebno obezbediti kapacitete za 374 mališana, pa da je "postojeći objekat predškolske ustanove moguće rekonstruisati i dograditi ili srušiti i izgraditi novi prema pravilima uređenja i izgradnje koja će biti definisana u okviru Nacrta Plana“.

U elaboratu se navodi i da se na obuhvaćenom prostoru nalazi i parcela nešto veća od 12.000 kvadrata planirana za izgradnju osnovne škole. Ukupna površina za objekte i komplekse javnih službi trebalo bi, na osnovu predloženog elaborata, da obuhvati 12,86 hektara, dok trenutno obuhvata 11,18 hektara na prostoru obuhvaćenim planom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Plitak potok, a voda duboka

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati