Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

19. 04. 2024. 20:50 48

Marinika Tepić o izborima: Imamo različita mišljenja, SSP neće izaći

Nije tajna, večeras je potvrđeno da imamo različita mišljenja. Deo naših partnera smatra da treba izaći na izbore. Mi iz SSP smatramo da ne treba da se izlazi, jer to nisu izbori. Istog stava su i naše kolege iz pokreta Srce, Zajedno i DS, ali osnovno ono čime smo se rukovodili jeste da izbora nema 2. juna, jer ni jedan od uslova koji je trebalo da budu ispunjeni, a na osnovu preporuka ODIHR nisu ispunjeni - rekla je Marinika Tepić večeras u specijalnoj emisiji N1 direktno posvećenoj izborima.

- Na izbore nećemo izaći dok se ti uslovi ne ispune. Odgovorni smo prema građanima, principijelni i dosledni, ne pristajemo - rekla je Marinika Tepić.

Potpredsednica SSP je rekla i da su se mesecima borili, da su uspeli da skrenu pažnju međunarodne javnosti i da su dužni građanima da ostanu dosledni u borbi za izborne uslove.

- Da ostanemo dosledni u promeni izbornih uslova, a ne da izađemo jer se zna da je izborna krađa unapred pripremljena. Obavezali smo se i 9. marta na inicijativu ProGlas zajedno sa koalicijom NADA, da na izbore nećemo izaći dok se izborni uslovi ne ispune - rekla je ona.

- I ovo je način borbe, da se ne pristane da se učestvuje na ovakvim izborima - dodala je Tepić.

Ne bih likovala tim preglasavanjem tokom večerašnjeg sastanka, rekla je Tepić, "da li je bilo 5 prema 4, pa se pretvorilo u 6 prema 3.

- Za mene je to bila tužna okolnost, zato što se koalicija odlučila da ne ostane složna u istrajnoj borbi za izborne uslove, što je mogla da ostvari pomeranjem izbora za jesen da je ostala jedinstvena. I meni je ta propuštena nada, šansa, koja ubija nadu nešto što je prema mom mišljenju propušteno na brzinu, neću ulaziti u druge razloge sad, ali milsim da smo ostali dosledni i principijelni, izbori bi bili pomereni za jesen, bilo kroz ustavni zakon da smo ostali čvrsti i uporni do kraja.

Kako je naglasila, propuštena je prilika ovakvim različitim mišljenjima ili podelom u koaliciji koja ne može više da se kaže da postoji, jer su "koalicije izborne ili predizborne".

- Ovde su se neke stranke odlučile da idu na izbore i oni će ići na te izbore u drugom formatu kako su se dogovorile. Ostaće mi žal za propuštenom prilikom da finalizujemo ono što smo obećali građanima i što je moglo da se izvede da se ti izbori odlože za jesen - rekla je Tepić.

Aleksić: Imamo pravo na različita mišljenja

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je da su postigli veliki rezultat, iako to sad možda ne deluje tako.

- Krađa je pokazana svetu, posle toga uspeli smo da učinimo da se ne formira ta vlast, znali su da su uhvaćeni u krađi. Svesni činjenice da ne možemo dobiti idealne uslove izborne, izašli smo sa tri jasna zahteva. Rezultat glasanja koalicije Srbija protiv nasilja o izlasku na izbore 2. juna šest prema tri jer se DS priklonila stavu većine - ističe Aleksić.

Kako navodi, do sada su imali različite stavove, ali mišljenje većine je prihvaćeno po demokratskim principima i pravilima.

- Prvi put imamo situaciju da nije ispoštovan taj stav da se ispoštuje odluka većine, ali ne smatram da je to sada neki problem. Mi ćemo sasvim sigurno sarađivati. Na istom smo cilju. Možda ćemo na neke lokalne izbore izaći zajedno, na neke ne. Mislim da nam se modeli borbe protiv ovog uzurpatorskog režima razlikuju i imamo pravo na različita mišljenja. Nemamo šefa koji kaže "tišina tamo", nego mislimo svi svojim glavama i imamo svoje organizacije - objašnjava Aleksić.

Građani Srbije, navodi Aleksić, umorili su se od jalove priče ko će sa kim i gde.

- Mi moramo da uradimo nešto konkretno. Moramo da budemo tu. Nismo spremi da se predamo iako su jači od nas jer imamo obavezu da branimo građane i da branimo ovo društvo. Ne smemo da se vraćamo sad unazad. Ne smemo da bežimo nazad, sada kada su oni popustili - zaključuje.

Jovanović: Ne pada mi na pamet da izađem na izbore

Miloš Jovanović iz Novog DSS rekao je da mu "ne pada na pamet" da izađe na izbore.

- Ne znam da li sam bio dovoljno jasan. Ne pada mi na pamet. Imaćemo sutra predsedništvo stranke. U principu se ljudi iz predsedništva slažu svi. Mislim da je stvar mnogo ozbiljnija nego što nam se čini danas - kaže Jovanović.

Podsetimo, stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" sastale su se večeras kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka - Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno. Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 48

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati