Izbori 2024

[ Izvor: Danas ]

23. 04. 2024. 14:17 18

Šta piše u dogovoru o uslovima za poštene izbore koji su 9. marta potpisali Proglas i opozicija?

Nakon što je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas postavio pitanje kako će opozicija pogledati u oči ljudima iz Proglasa zbog podele oko izlaska na objedinjene lokalne i beogradske izbore 2. juna, evo i podsetnika šta piše u dokumentu koji su potpisali predstavnici opozicije - koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA - i predstavnici Proglasa.

Na inicijativu Proglasa, opozicione parlamantarne stranke i koalicije potpisale su 9. marta "Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore", u kome se navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan.

Sada je taj dogovor jedan je od argumenata onih opozicionih partija (SSP, Srbija centar i Zajedno) koje su odlučile da ne izađu na objedinjene lokalne i beogradske izbore zakazane za 2. jun.

Predstavnici ProGlasa i tadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i koalicije NADA, potpisima su stali iza ovih zahteva koje navodimo u celosti, piše

🤝 Dogovor.

❗️ Zahtevamo sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora.
Kao posebno važan ističemo zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.
⬇️ pic.twitter.com/fv0qI53PYS

— pro_glas_rs (@pro_glas_rs) March 9, 2024 " target="_blank" rel="noopener">Danas.

1. Zahtevamo sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora. Kao posebno važan ističemo zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

2. Zahtevamo od javnog servisa da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima, kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu.

3. Zahtevamo da ponovljeni izbori za Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori tamo gde nisu bili održani u decembru 2023, budu održani u istom danu kada i beogradski izbori.

- Ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni i na njih nećemo pristati, a u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni - naveli su tada potpisnici.

ProGlas i SPN su tada naveli da ne odustaju od zahteva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti i pozvali su sve političke organizacije koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore da pristupe ovom dogovoru.

Podsetimo, nakon odluke vlasti da spoji lokalne izbore, koji su trebali da budu održani u julu i avgustu, spoji sa izborima za Skupštinu grada Beograda, 2. juna, deo koalicije Srbija protiv nasilja (Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije) odlučio je da na te izbore izađe sa sloganom "Biram borbu" i obrazloženjem da bez borbe neće predati naprednjacima ni jedan grad niti opštinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati