Izbori 2024

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 05. 2024. 20:38 12

11 dana do zatvaranja biračkog spiska, a od obećanih promena ništa

Do izbora ima nešto više od 20, a do zatvaranja biračkog spiska svega 11 dana. Uprkos tome, vlast i dalje nije uradila ono što je obećala i s čim se saglasila, a to je da se zakonom propiše da građani koji su u poslednjih osam do 12 meseci menjali prebivalište ne mogu da glasaju na novoj adresi. Sve su prilike da jedina konkretna mera koja se u ovom trenutku može primeniti u vezi biračkog spiska neće ni ugledati svetlo dana…

Ovog utorka održan je drugi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, međutim i dalje se ne zna šta će biti s onom drugom planiranom, koja bi trebalo da se bavi revizijom biračkog spiska. Vlast i opozicija i dalje se ne mogu složiti oko toga kako ta radna grupa treba da izgleda i kakva bi joj bila ovlašćenja.

Jelena Jerinić iz Zeleno-levog fronta kaže da je za njih neprihvatljivo da ona izgleda onako kako je vlast predvidela - kao deo skupštinskog Odbora za pravosuđe i bez izvršnih ovlašćenja.

- Da bi se izvršila revizija biračkog spiska, potrebno je da se ta Radna grupa ima svoj zakonski okvir, da joj se zakonom utvrde ovlašćenja. Ukoliko se to ne desi, mi iz Zeleno-levog fronta ne želimo da učestvujemo u takvoj Radnoj grupi. Zato smo dali dva predloga izmene zakona i to Zakona o lokalnim izborima i Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Za sad nema odgovora na naš predlog - navodi Jerinić.

Jedna od izmena trebalo je da stane na put prebacivanju glasača iz opštine u opštinu, po potrebi.

To je krajem aprila, nakon skupštinskog kolegijuma o izborima objavio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

- Postignut je načelni politički dogovor o zahtevu da građani koji su promenili prebivalište u prethodnih osam do 12 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi - rekao je Lutovac i dodao da je to pokušaj da se dođe do poverenja u pregovarački proces, a zatim i u birački spisak i sam izborni proces.

Od tad do danas sve stoji.

Jerinić kaže da je vlast ovo prihvatila načelno, ali da se ništa u međuvremenu nije desilo.

Čeka se sednica Skupštine i usvajanje izmena zakona

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da opozicija i dalje insistira na tome da vlast ispuni obećanje.

- Ako to izvrdaju, videćemo šta ćemo raditi. Svakako ćemo o tome odlučivati na nivou cele koalicije, zajedno. U međuvremenu moramo da sprovodimo pritisak na vlast da obećano ispune - kaže Lutovac za Novu.

Lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić kaže da je predlog izmene Zakona već dostavljen Radnoj grupi za primenu preporuka ODIHR.

- U narednim danima trebalo bi da se zakaže još jedna sednica Skupštine Srbije i da se usvoji izmena zakona - kaže Aleksić.

Na pitanje da li veruje da će vlast ispuniti ovo obećanje i šta će preduzeti ako se to ne desi, odgovara:

- Vlastima ne verujem ništa, ali do sada su ispunili sve što smo tražili, koliko god da su razvlačili i odugovlačili. Ovo je suštinski jedina konkretna stvar u vezi biračkog spiska koja se može uraditi u ovako kratkom roku. Sačekaćemo još dan, dva da vidimo šta će se dogoditi, pa ćemo onda odlučiti šta dalje.

Premalo vremena

Naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać sumnja da će vlast ispuniti ovo obećanje.

- Za desetak dana do zatvaranja biračkog spiska, teško da će se moći izvesti izmena zakona i njegova implementacija. Mislim da je to nemoguće. U svakom slučaju, biće mi iznenađenje ako se to desi, jer SNS suštinski nema interes da to uradi, a opozicija sad nema kud nego da na izbore izađe - zaključuje Bursać.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati