Zdravlje

Direktno.rs

12. 04. 2024. 15:00 0

Najstariji čovek ima 111, prženo jednom nedeljno

Džon Tinisvud iz Sautporta u Engleskoj ima 111 godina i svakog petka jede prženu hranu.

Pre nekoliko dana u 115. godini preminuo je Huan Visente Perez iz Venecuele, a titula najstarije osobe na svetu pripala je 111-godišnjem Džonu Tinisvudu iz Sautporta u Engleskoj.

Tinisvud je rođen 1912. godine, kada je potonuo Titanik. Doživeo je i preživeo dva svetska rata (u drugom je aktivno učestvovao kao vojnik), dva puta se sreo sa pokojnom kraljicom Elizabetom, a za poslednji rođendan sve najbolje su mu poželeli i kralj Čarls i kraljica Kamila.

Njegovih 111 godina je svakako zavidna dob, ali se mnogi pitaju u čemu je tajna dugog života. Džon veruje da je ključ umerenost i dovoljno vežbanja.

- Budite umereni u svim stvarima koje radite, ali pre svega morate mnogo da se krećete. Sedenje u fotelji ceo dan nije dobro - rekao je on.

Svakog petka na meniju je pržena riba i pomfrit

Uravnotežena ishrana koja se sastoji od voća, povrća, vlakana, zdravih masti i proteina takođe igra veliku ulogu u dugovečnosti. Ali najstariji stanovnik Zemlje dokazuje da čak i u ishrani ima mesta za uživanje i jela koja možda nisu nutritivno najadekvatnija, ali maze naša nepca.

Džon je rekao da već godinama i decenijama unazad svakog petka uživa u popularnoj britanskoj poslastici „fish & chips” (pržena riba i pomfrit), prenosi Aktivni.si.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati