Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 10. 2023. 12:11 1

Usvojeni sporni medijski zakoni u Skupštini

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dva sporna zakona o medijima na današnjoj sednici parlamenta - Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, čime je, između ostalog, omogućeno državnom Telekomu da osniva medije.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima. Za ovaj zakon glasali je 142 poslanika, 18 njih je bilo protiv, a 15 poslanika nije glasalo. Nijedan amandman opozicije na predloge ova dva zakona nije usvojen.

Za predlog Zakona o elektronski medijima glasalo je 144 poslanika, protiv je bilo 14, a nije glasalo 15 poslanika. Ni u ovom slučaju nijedan amandman opozicije nije usvojen.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je predloge Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Zakon o elektronskim medijima, a pre njihovog usvajanja veliku buru je izazvala su dva sporna člana koja su se našla u nacrtu zakona, a koja su kablovske emitere stavljala u podređen položaj u odnosu na REM.
Ova dva medijska zakona bila su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u prethodna tri dana, a njima se, sada zakonski pruža mogućnost državnom Telekomu da osniva medije, uprkos tome što se u Medijskoj strategiji, koju je usvojila Vlada Srbije, naglašava da država mora da izađe iz vlasništva u medijima.

Zbog toga je i Evropska komisija uputila zahtev Srbiji da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati