Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 04. 2024. 19:02 29

"Napravljena samo šteta": Vučićev debakl u Njujorku pokazao svu nesposobnost SNS diplomatije

Državni vrh ubeđuje javnost da sve "pršti od energije" u UN, gde srpske diplomate i predsednik pokušavaju da spreče usvajanje Rezolucije o Srebrenici, ali efekti su za sada isključivo negativni. Predsednik Aleksandar Vučić i njegovo najbliže okruženje, nažalost, prethodnih dana više su skrenuli pažnju svojim gafovima i nerezonskim potezima, a najavljenu pobedu nad svetom preokrenuli su u ozbiljan debakl i diplomatski neuspeh.

Poslednjih dana predsednik države češće je u Njujorku nego u Beogradu, gde učestvuje u lobiranju da se stavi ad akta predlog Rezolucije o Srebrenici. Dok provladini mediji objavljuju velike uspehe i diplomatske pobede koje predsednik postiže sa svojim timom, realnost je nažalost daleko od ružičaste, piše Nova.rs.

Ništa se nije promenilo ni za jotu u odnosu na ranije stavove međunarodnih partnera oko rezolucije, ali se srpski diplomatski tim prilično brukao u prethodnim danima.

Najpre je predsednik Srbije pokušao da izmanipuliše predsedavajuću na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu Vanesu Frejzer i da traži dodatnih tri minuta za debatu, što je ona oštro odbila i poručila predsedniku da je sve dogovoreno prethodnim dnevnim redom.

Nakon što je predsednik Srbije još jednom rekao "nije dogovoreno", Frejzer je reagovala udarajući šakom o sto. Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

Dok se ovaj diplomatski gaf još uvek nije ni "ohladio", predsednik je napravio drugi. Na marginama sednice Saveta bezbednosti UN rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

- Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi - rekao je Vučić.

Zbog takve etikete prema zvaničnoj Ljubljani, predsednik se nakon reakcije Slovenije javno izvinio i rekao da se to odnosi na političare, a ne narod, ali je svakako već napravljena dovoljna šteta.

Tim u kome nema ni ministra spoljnih poslova, niti većih stručnjaka od bivšeg ambasadora u SAD Marka Đurića tako se našao na vetrometinim, a o po svemu sudeći u kofere za povratak iz Njujorka će spakovati više neuspeha nego uspeha.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić ocenjuje da je odlazak Vučića u Njujork definitivno proizveo više štete nego koristi, a da nikakvog rezultata nije bilo.

- On je skretao pažnju sveta na svoje poteze, ali pre svega svojim nekonvencionalnim diplomatskim potezima, umesto novim činjenicama i argumentima. Naprotiv, fakte je okretao protiv sveta, govorio da je Rezolucija o Srebrenici osuđuje Srbiju, da je proglašava za genocidnu, što nije tačno. U krajnjem rezultatu, izmakao se iz Srbije, otišao u Njujork i otuda je vodio svoju redovnu naprednjačku kampanju koja je trenutno koncentrisana na beogradske izbore - oštro ocenjuje Đukić za Nova.rs.

Komentarišući izjave predsednika u kojima je kritikovao Sloveniju zbog svog stava o rezoluciji, Đukić odgovara da je to bio veliki skandal, a da je predsednik vodio razgovore sa ljudima koji su niži po rangu od njega što tumači kao neprihvatljivo.

- U istoriji diplomatije se nije zabeležilo da šef države ide u sedište UN i razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja članica koje su tamo predstavljene na nivou ambasadora. Njima treba da odgovaraju isti nivoi predstavljanja, dakle ambasadori. Zbog toga se i postavlja pitanje čemu onda naša misija u UN, sa kompletnim stafom. Šta je njihov zadatak, šta su radil ako mora da dolazi šef države i razgovara sa njima - pojašnjava Đukić za Nova.rs.

Diplomatski skandal "upriličila" i Suzana Vasiljević

Nakon što je predsedavajuća Saveta bezbednosti UN opomenula predsednika Aleksandra Vučić, upozorenje je dobila i njegova savetnica Suzana Vasiljević.

Vasiljević je dobila opomenu od, kako se pretpostavlja, ljudi iz protokola, zbog snimanja telefonom.

Kako se vidi na snimku koje su zabeležile kamere iz sale u kojoj je bila održana redovna sednica o Kosovu Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević opomenuta je zbog snimanja izlaganja Aleksandra Vučića mobilnim telefonom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati