Politika

D. Ljutić

30. 04. 2024. 14:32 28

Kratak je put od "Milice lažljivice" do Milice ministarke

Milica Zavetnica nije postala samo Milica miljenica Aleksandra Vučića, kako su pokazivale izjave predsednika Srbije neposredno posle izbora. Nije bilo potrebno mnogo vremena da se saradnja Đurđević Stamenkovski i Vučića oceni kao svojevrsna nagrada za razbijanje udružene desnice na prošlogodišnjim izborima.

Milica Đurđević Stamenkovski je nova ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije. Samo dan pred proslavu Dana Republike Srpske 9. januara na kanabetu Milorada Dodika nije se našao predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić, a nije zaseo ni ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević. Pored predsednika RS se 8. januara našla, ni manje ni više, liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski. I pitanje je koliko bi i kakvih reakcija zapravo bilo da Đurđević Stamenkovski nije od "Milice lažljivice“, kako su je prorežimski grafiti širom Srbije poslednjih meseci oslovljavali, došla do statusa miljenice predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić, nekadašnji predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik Srbije, 31. decembra je izjavio je da je predsednica Zavetnika "talentovana političarka" i da bi voleo da je vidi u redovima Srpske napredne stranke. Milica Đurđević Stamenkovski je odgovorila da nije bilo razgovora o njenom prelasku u vladajuću partiju, ali da Vučićevu pohvalu doživljava kao priznanje za "odgovornu državotvornu politiku" Zavetnika. I u tome i leži njena preporuka za ministarsku fotelju sa udobnim naslonom.

Jer, oni koji su dobili zadatak da glume kako su njegovi kritičari, nekada mogu da rade na način koji se od opozicije očekuje, a nekada dobiju instrukcije da postupe onako kako je za njih štetno ako i dalje hoće da igraju staru ulogu. Zbog toga su poslušni Zavetnici doživeli izborni bankrot i to bez šanse da se oporave. Vučić im je preko Đurđević Stamenkovski dao novu šansu za život u svojoj političkoj porodici, naizgled da bi nagradio njihovu lojalnost. Zapravo radi se o tome da preko njih šalje poruku i svima drugima koji mu sada više ili manje perfidno služe, da postupaju kako im se kaže i kada procenjuju da to ne ide njima u račun. Ako zbog toga budu snosili posledice, kompenzovaće im Vučić gubitke. Štaviše i dodatno će ih nagraditi. Dodeljivanje ministarske pozicije Milici Zavetnici treba shvatiti u tom kontekstu.

U februaru ove godine lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je negirao da se na panel diskusiji u Skoplju sastao s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem što je tvrdila predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski. Đilas je na društvenoj mreži "Iks" (X) ukazao da on i Kurti nisu na istoj strani, ali da jesu "(predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i "gospođa Zahvalnica". Veze koje Đurđević Stamenkovski ostvaruje s drugim političkim liderima u Srbiji i okruženju, a naročito onima na vlasti, za sada nemaju preveliku političku težinu. Ali, kako već reče predsednik: "Ali, taj talenat...“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati