Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 05. 2024. 11:28 8

Poseta Đinpinga ili Vučićevo pumpanje rejtinga

Kineski predsednik Si Đinping danas dolazi u Srbiju, nakon što je bio u poseti Francuskoj, a zatim odlazi u Mađarsku. U samo nekoliko dana videće se s tri lidera, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Šta se zapravo krije iza ove neobične rute predsednika Kine? Sagovornici Nova.rs kažu da je tu više faktora, od međusobne političke podrške, novih projekata i naravno zaduživanja…

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping prvi put boravi u Evropi nakon izbijanja pandemije korona virusa. U svojoj zvaničnoj poseti starom kontinentu obišao je najpre Francusku gde se susreo s predsednikom Emanuelom Makronom. Danas dolazi u Srbiju, gde će boraviti dva dana i razgovaraće s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon toga, očekuje ga susret s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Kad je o Srbiji reč, poseta Đinpinga dolazi u pravom trenutku, usred izborne kampanje i sasvim sigurno će biti iskorišćena za “pumpanje“ rejtinga Aleksandra Vučića. Međutim, jasno je da to nije jedini razlog. Šta se krije iza kulisa susreta Đinping - Makron - Vučić - Orban. Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže da je jasno da će poseta Đinpinga biti maksimalno iskorišćena u izbornoj kampanji SNS. 

- Budući da su posle decembarskih izbora posete visokih zvaničnika tzv. kolektivnog Zapada veoma retke, poseta predsednika Kine će svakako biti maksimalno korišćena u predizborne svrhe u kampanji za lokalne izbore početkom juna. Mala pomoć prijatelja nije naodmet, kad se ne može računati na neku političku alternativu u Srbiji kao na partnera široko otvorenih ruku, koji bi dalji privredni prodor Kine u Srbiji mogao da ograniči i eventualno podvede kroz rigorozniju kontrolu - navodi Minić za Nova.rs.    

- Odnosi s Kinom su svakako jedan od od stubova spoljne politike Srbije, i to ne od 2012. godine. Ti odnosi se u ovoj i prethodnoj deceniji ubrzano učvršćuju i ekonomsko prisustvo Kine u Srbiji je dramatično poraslo - tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Kina ulaže u velike infrastrukturne projekte, dug Srbije prema Kini iznosi 3,7 milijardi evra, potpisan je bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini, a Srbija je važna tačka u kineskom projektu Pojas i put. No, to su sve minorne veličine za Kinu, koliko god bile značajne za Srbiju. Ono što Kinu privlači u Srbiji i Mađarskoj, to je lakoća postizanja dogovora o svim važnim pitanjima od obostranog interesa. Nema složenih procedura kao u visoko funkcionalnim državama - kaže Minić.

- Sve tri posete su sigurna opcija za Si Đipinga, odnosno, sve tri zemlje su u prethodnom periodu iskazale ili određeni nivo naklonosti, kao što je slučaj s Francuskom, ili izuzetno visok nivo partnerstva, kao što su Mađarska i Srbija. Srbija je specifična po tome što nije članica EU, Mađarska iako jeste, jedna je od retkih država koja održava odnos s partnerima sa Istoka. Francuska, kao jedna od dve najveće ekonomije u EU, ima znatno blagonakloniju poziciju prema saradnji s Pekingom u odnosu na Nemačku, a sam Makron je imao vrlo povoljne izjave u očima kinskih zvaničnika, uključujući onu da politiku Evrope prema Tajvanu ne bi trebala da se formira prema SAD, već da treba da ima svoju poziciju i politiku - navodi Vladisavljev i dodaje:

- Dakle, slobodno se može zaključiti da je Si Đinping za svoju prvu posetu izabrao zemlje u kojima se neće susresti s visokim nivoom kritika i gde će fokus biti na postojećem nivou saradnje i kako bi ona mogla da se unapredi”.

U Srbiji već odavno odnos Srbije i Kine, od domaćih zvaničnika, predstavljen kao “čelično prijateljstvo”, a sam predsednik Si Đinping kao brat i prijatelj. Međutim, ono što uvek provejava iza tog prijateljstva jesu zajmovi, investicije i projekti. Kad je reč o kineskim kreditima, godinama unazad su tema, jer se o njima ne zna mnogo detalja, a bije ih glas da su vrlo nepovoljni. Svedočili smo pričama i da su neke države upravo zbog takvih zaduživanja došle na ivicu bankrota. 

- Dva glavna oblika saradnje između Kine i Srbije jesu infrastrukturni projekti, koji su finansirani iz kredita i strane direktne investicije koje su Kinu od 2021. učinile najvećim pojedinačnim investitorom u Srbiji. Dakle, kad posmatramo podatke NBS nijedna zemlja pojedinačno ne ulaže u Srbiju kao Kina, EU zajedno ulaže više od Kine, ali svaka pojedinačna zemlja unije gleda u leđa Kini kad su u pitanju investicije - kaže Vladisavljev i dodaje da se na to gleda kao na pozitivan podsticaj za razvoj srpske ekonomije, ali da treba skrenuti pažnju na to da taj oblik saradnje nije došao bez negativnih posledica.

A kineskih zajmova nije malo u Srbiji. Prema podacima istraživačke laboratorije AidData sa američkog univerziteta Vilijam i Meri, kineski zajmodavci su dali zajmove vredne više od 22 milijarde dolara za devet zemalja centralne i istočne Evrope između 2000. i 2021. godine, najviše za Mađarsku i Srbiju. Od te sume 9,4 milijarde dolara je otišlo u Mađarsku i 5,7 milijardi u Srbiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati