Košarka

Milan Zarić

22. 06. 2023. 21:59 14

Partizanu titula u ABA ligi! Posle 10 godina se vratio na tron

Košarkaši Partizana novi su šampioni ABA lige! U petom, odlučujućem meču finala plej-ofa na svom terenu su savladali Crvenu zvezdu sa 96:85 i tako su trijumfovali sa 3:2 u seriji.

Crno-beli su na taj način skinuli sa trona večitog rivala, ali su i došli do trofeja na Jadranu, na koji su prethodno čekali 10 godina.

Partizan je odbranio domaći teren i na kraju je krunisan u šampiona Jadrana. Kada se pogleda partija u odlučujućem meču - sasvim zasluženo.

Jer, vodili su crno-beli tokom svih 40 minuta, u prvom poluvremenu su imali i 21 poen razlike, kada je delovalo da ćemo gledati "jednosmernu ulicu" od utakmice do kraja.

Međutim, u drugom delu se Zvezda trgla, prišla je na samo četiri poena zaostatka, ali je tu i stala. Tačnije, sjajni crno-beli su odbili nalet večitog rivala, bili su smireni u završnici i na kraju su došli do zlata vredne pobede, koja ih vraća na regionalni tron.

Briljirao je u majstorici Kevin Panter, koji vodio Partizan do pobede sa 32 poena, dok je u redovima Zvezde bolji od ostalih bio Ognjen Dobrić sa 18.

Četvrta četvrtina: Partizan - Zvezda 96:85

Partizan poenima pod košem otvara poslednju deonicu, pa je Smailagić doneo devet poena prednosti (77:68). I dva naredna napada su realizovana, po jedan na obe strane, što je domaćinu omogućilo da sačuva plus devet.

A onda, posle nekoliko neiskorišćenih napada, pet poena u nizu Zvezde. Prvo trojka Vildoze, onda i pogodak Nedovića za 79:75, što je nateralo Obradovića da reaguje minutom odmora. Mogao je gostujući tim dodatno da smanji, ali je Nedović promašio dodatno bacanje, potom i Petrušev trojku, što su crno-beli kaznili i sa linije penala otišli na 81:75.

Bacanja su bila i na drugoj strani, samo što Petrušev nije iskoristio oba, pa je smanjio na 81:76. Već nekoliko napada košarkaši idu na liniju penala, sada je to bio slučaj sa Egzumom, koji je bio precizan oba puta za odlazak Partizana na plus sedam.

Crno-beli su uspeli da na nešto manje od tri minuta pre kraja odbiju nalet Zvezde, Panter i Lesor nalaze put do koša rivala i vode domaće na velikih plus 12 - 89:77. Partizan je posle tajm-auta Ivanovića išao i na plus 13, ali na 92:82 smanjuje trojkom Ben Bentil. 

Tu visoku prednost je Partizan sačuvao do kraja, pa je slavio sa 96:85 i došao do titule u ABA ligi!

Treća četvrtina: Partizan - Zvezda 75:68

Pokušavaju košarkaši Zvezde da se, kako znaju i umeju, vrate u meč. I prišli su na 14 poena zaostatka, međutim taj nalet odbija Kevin Panter, koji pogađa za 59:43. A onda pogađa i Naneli, koji vraća Partizanu plus 18.

Vezali su, međutim, košarkaši Zvezde četiri poena preko Nedovića i Bentila, što im je omogućilo da dođu na 61:47. I nastavila je Zvezda da topi prednost rivala, budući da je Bentil ubacio trojku za 63:50. Tu seriju je, pak, zaustavio Panter, koji diže na plus 13.

Ledej je trojkom dodatno odbio nalet, na isti način je uzvratio Bentil, da bi potom Lesor pogodio uz faul Bentila, a kako je realizovao i dodatno bacanje odveo je Partizan na 70:55. Uspešno čuvaju crno-beli dvocifren plus, ali je Obradović posle trojke Dobrića, kojom je Zvezdu spustio na minus 12, odlučio da sve "seče" tajm-autom.

Nije, međutim, taj minut pauze delovao dobro na crno-bele, pa Zvezda poenima Bentila sa linije slobodnih bacanja prilazi na minus 10 - 60:50. I nije to bilo sve od gostiju, jer je Martin dodatno smanjio (60:52). Vrebala je Zvezda šansu, Martin je dovodi na minus sedam, ali i taj napad odbijaju domaći - 73:64.

Panter je uspeo da vrati dvocifrenu prednost, ali samo nakratko, jer je na sekundu pre kraja četvrtine Kampaco pogodio trojku za 65:58.

Druga četvrtina: Partizan - Zvezda 54:34

Kako su okončali prvu, tako su crno-beli i počeli drugu četvrtinu. Moćno i silovito, pa su za tili čas došli do nove najveće prednosti od 16 poena - 38:22. Ledej je ključna figura u ovom delu igre, jer je ubacio dve trojke, a priključio mu se i Egzum.

Čuvaju raspoloženi domaći stečenu prednost, pa Smailagić i Egzum poništavaju trojku Dobrića - 42:26. A onda i poeni Pantera za plus 18 (44:26) uoči televizijskog tajm-auta.

Odgovora Zvezde na seriju rivala nema, pa za sada gledamo "jednosmernu ulicu" od utakmice. A posle poena Lesora sa linije penala crno-beli idu na 20 razlike - 46:26. Dobrić je trojkom uspeo da smanji na 46:29, na šta odmah reaguje Željko Obradović i traži tajm-aut.

Partizan je posle tajm-auta ušao u novu seriju, išao je i na plus 21, što je trojkom smanjio Kampaco, da bi Panter poenima u finišu doneo Partizanu 54:34 za kraj poluvremena.

Prva četvrtina: Partizan - Zvezda 30:18

Počeo je meč napadom Partizana, budući da je loptu osvojio Smailagić i odmah trojka Kevina Pantera za početno vođstvo od 3:0. Kapiten crno-belih je potom pogodio i tri slobodna bacanja, da bi gosti preko Mitrovića uspeli da zaustave mini seriju Pantera - 6:2.

Domaći su na startu šuterski raspoloženi, jer je i dalekometni hitac ubacio Madar, koji donosi sedam razlike u ranoj fazi meča (9:2). Uspeva Zvezda da taj zaostatak smanji, jer je Petrušev realizovao oba slobodna bacanja - 9:4.

Ne da Partizan prednost na početku meča, i ne samo to, nego je i uvećava. Tako zakucavanjem Smailagića i trojkom Nanelija ide na dosad najvećih plus osam (14:6). Naneliju je u sledećem napadu, pak, odgovorio Nedović, koji smanjuje na 14:9.

Naneli je raspoložen na startu, vezao je pet poena, pa Partizan na televizijski tajm-aut odlazi sa sedam poena viška - 16:9. Ista slika i po povratku na teren, crveno-beli jure zaostatak, ali ih četa Željka Obradovića sprečava da ga sustignu - 20:14.

Pokušala je Zvezda da se približi poenima Dobrića, došla je na minus pet, ali reakcija stiže u vidu trojke Džejmsa Nanelija, koji pogađa za 24:16. Pokušao je Ivanović da trgne izabranike, tražio je tajm-aut, ali nisu gosti pozivitno reagovali, pošto Partizan ide na devet razlike (27:18). A onda je i Ledej ubacio trojku za prvu dvocifrenu prednost na meču - 30:18.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 96:85 (30:18, 24:16, 21:34, 21:17)

Dvorana: Arena. Gledalaca: 22.198. Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Tomislav Hordov.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 15, Avramović, Koprivica, Panter 32, Smailagić 8, Egzum 10, Naneli 12, Lesor 10, Trifunović 5, Anđušić, Madar 4.

CRVENA ZVEZDA: Holand, Vildoza 6, Lazarević, Kampaco 10, Mitrović 8, Lazić, Martin 9, Dobrić 18, Nedović 12, Marković, Petrušev 7, Bentil 15.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati