Vesti

Direktno.rs

21. 09. 2019. 21:30 0

MINISTRE, IMATE LAŽNU DIPLOMU! Ovako to rade u Nemačkoj

Slučaj iz 2011. godine u Nemačkoj pokazuje kako funkcioniše sistem u slučaju lažnog doktorata, uprkos podršci koju optuženi uživa od vlasti, naročito od glavnokomandujuće(g).

Sporan doktorat Siniše Malog glavni je razlog što su studenti nedavno blokirali Rektorat. Takođe, pominje se i Nebojša Stefanović iz istog razloga.

Pravog rešenja i dalje nema, priča je otvorena, a dok čekamo da sve dođe do svog zaključka, evo kako to rade u zemljama, koje su, kako nam to servira naša vlast, primer za Srbiju kako treba da funkcioniše.

Ipak, kao što naš narod voli da kaže: "Vidiš kako se to radi u Evropi... Ima pravde!", ispostavlja se tačnim, naravno, u Nemačkoj.

Slučaj iz februara 2011. godine: Profesor Andreas Fišer-Leskano objavljuje analizu doktorata ministra odbrane Karla Teodora cu Gutenberga i optužuje ga za plagijat.

Hronološki događaji od prvog dana do devetog meseca kada je uspeo u svojoj nameri i dokazao da je ovaj funkcioner plagirao.

Dan prvi: Ministar Gutenberg ocenjuje optužbe kao neistinite.
Dan treći: Mediji u Nemačkoj analiziraju iznete optužbe i pronalaze još plagiranog teksta u ministrovoj tezi.
Dan četvrti: Univerzitet u Bajerutu formira komisiju za ispitivanje optužbi za plagijat ministra.
Dan peti: Gutenberg nudi ostavku kancelarki Angeli Merkel.
Dan osmi: Sam Gutenberg od Univerziteta u Bajerutu traži da mu oduzme titulu doktora.
Dan deveti: Angela Merkel javno pruža podršku Gutenbergu, braneći ga argumentom da ga "nije izabrala za asistenta na fakultetu, već za ministra".
Dan deseti: Ministar upućuje javno izvinjenje naciji i autorima od kojih je kopirao tekst.
Dan jedanaesti: Oko 20.000 profesora istraživača i doktora nauka, predvođeni predsednikom Nemačke Akademija nauka i umetnosti potpisuju peticiju kojom javno osuđuju izjavu Angele Merkel, jer je ponižavajuća za sve one koji marljivo i vredno rade na svojim doktoratima, a štetna je i po nemačku nauku u celini. Naučnici traže razrešenje Gutenberga sa pozicije ministra zbog neetičkog ponašanja.
Dan dvanaesti: Univerzitet u Bajerutu oduzima doktorsku titulu Gutenbergu i njegovu doktorsku tezu proglašava nevažećom, jer ne ispunjava minimum akademskih standarda. Komisija ne ulazi to da li je ministar plagirao doktorat sa namerom i predumišljajem, ili iz nehata.
Dan trinaesti: Predsedavajući nemačkog parlamenta (iz iste partije kao Gutenberg), optužuje ministra da je u doktorskoj tezi kopirao i izvode iz nekih studija samog parlamenta.
Dan šesnaesti: Merkelova ponovo javno pruža podršku Gutenbergu.
Dan sedamnaesti: Vodeći mediji i javne ličnosti kritikuju izjavu kancelarke.
Dan dvadeseti: Gutenberg podnosi ostavku na mesto ministra i to naziva najtežom odlukom u životu.
Dan dvadeset prvi: Javni tužilac objavljuje početak krivične istrage protiv Gutenberga (više ga ne štiti imunitet) zbog narušavanja autorskih prava više autora čini je tekst neovlašćeno kopirao.
Dan dvadeset drugi: Formira se međuuniverzitetska komisija da ispita odgovornost profesora koji su bili u komisiji bivšeg ministra.
Dan dvadeset sedmi: Međuuniverzitetska komisija oslobađa odgovornosti članove komisije, jer u vreme odbrane doktorske teze nisu imali softver koji bi im omogućio otkrivanje plagijata. Komisija smatra da je brza reakcija (oduzimanje doktorata u roku od 12 dana nakon otkrića plagijata) bila primerena, javno kritikuje supervizora teze Pitera Heberlea zbog nedovoljne brige o radu doktorskog kandidata i zaključuje da je Gutenberg sa predumišljajem kopirao tuđe radove bez citiranja i da je namerno obmanjivao javnost sa ciljem da se ceo slučaj zataška.
Deveti mesec: Javni tužilac objavljuje da je istraga utvrdila da je Gutenberg narušio autorska prava 23 osobe, a uz pristanak Sudskog veća, sa bivšim ministrom se nagodio da u dobrotvorne svhe uplati 20.000 evra i da se lično pismeno izvini svim autorima od kojih je neovlašćeno kopirao tekst.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati