Društvo i ekonomija

M. R.

20. 09. 2019. 19:05 1

Dobila posao na privatnom univerzitetu, a kad je pitala za platu shvatila da treba da učestvuje u prevari

Jedna Srpkinja tražila je posao mesecima, a posle apliciranja na desetine konkursa objavljenih preko sajtova za zapošljavanje, jedno jutro pozvana je na razgovor. Međutim, njeno iskustvo sa ovim poslodavcem je nešto što i dalje prepričava, iako već uveliko radi u nekoj drugoj privatnoj firmi.

 

A kako je sve počelo. Dragana B. (34) iz Beograda kaže za Direktno.rs da je 15 dana od apliciranja za posao u marketingu jednog privatnog univerziteta pozvana na razgovor. 

- Jedna ljubazna žena pitala me je da li mogu da dođem sutra na razgovor u prostorije tog univerziteta, jer sam ušla u uži izbor. Odmah sam odgovorila da mogu i sutradan se "nacrtala" bukvalno 20 minuta pre zakazanog termina. Moram da priznam da mi je u tom prostoru odah u startu sve bilo čudno, od fizionomije zaposlenih, preko njihovog odnosa prema svima koji su došli na razgovor, do samog rektora, koga sam vrlo brzo upoznala - priča Dragana za Direktno.rs. 

Kako kaže, jedan čovek iz organizacije pozvao je sve koji su došli na razgovor i odveo ih u kancelariju gde ih je čekao rektor.

- Hm, rektor nas lično zove, odmah sam pomislila da je ovo nešto mnogo ozbiljno. Ušli smo u kancelariju, neki stariji čovek, naizgled prijatan nas je pozdravio. A, onda je krenuo monolog, koji je trajao bar pola sata. U jednom trenutku počeo je da ispituje jedno po jedno o poreklu i prezimenu, što je bilo jako čudno, i ne vidim zbog čega potrebno na konkursu za posao. Kada je došao do mene počeo je da priča kako su "Crnogorke najveće zavodnice, koje, kada se nekome jednom uvuku u život više ne izlaze" - kaže Dragana, i dodaje da joj je tek tad sve na tom "razgovoru za posao" bilo čudno. 

Rektorova pomoćnica, koja je sedela do njega na sastanku rekla mu je da je mene planirala za poziciju „rad sa studentima, upis i Pr“. On je, kako kaže Dragana počeo da vrti glavom, i onda je opet počeo monolog. Doduše, ovaj put o Crnogorcima, crnogorskom lobiju, kako se svi oni drže zajedno, pomažu, svi su uspešni, svi su pametni, svi su, prosto, najbolji.

- Ćutala sam i iako sam iz tih krajeva, i možda bi se od mene očekivalo da kažem kako sam i ja najbolja (da mi je „self – marketing“ jača strana verovatno bih i ja "bila najbolja u svemu"),  E, nećeš, mislim se, ono što sam nekako do 30. rođendana naučila je samokontrola. Međutim, rektor je nastavio „Ti si opasan kvalitet, vidi ti se“, iako nije progovorio sa mnom ni pet rečenica. "Znaš li ti da se zna, ko hoće sigurno da završi fakultet, dolazi kod mene. A znaš zašto?", pitao me je. Rekla sam da nemam pojma. "Pa zato što znaju da će ga sigurno završiti“ - priča nam Dragana, i dodaje kako je pomislila odmah u sebi da to i nije baš neka reklama, ali da je, ipak, odlučila da ćuti. 

Kako kaže, posle skoro sat vremena razgovora, doduše uglavnom monologa, mada je posle saznala da dijalog sa rektorom ne postoji, on ih je ispratio do lifta, Dragani dao vizit kartu, i rekao da se u utorak javi nekoj ženi u drugoj zgradi Univerziteta, i da sa njom popriča o poslu. 

- To sam i uradila, iako nisam više bila entuzijastična kada je ovaj posao u pitanju. Međutim, odlučila sam da ipak odem. Popričale smo o mom pređašnjem iskustvu, šta bih mogla da radim na Univerzitetu, i nakon toga složile smo se da bi PR sektor bio idealno rešenje. Ona mi je rekla kako sam se rektoru mnogo svidela, kako je tri puta zvao da vidi da li me je primila i obavila sa mnom razgovor, i kako bi bilo idealno da sledeći razgovor bude sa dekanom (rektorovom ćerkom) jednog od mnogobrojnih fakulteta na ovom univerzitetu, jer bih sa njom i sarađivala. Zapisala je moj broj i rekla da će me pozvati kada se dogovori sa rektorom. Posle dva dana me je opet pozvala i rekla da sam dobila posao, i da mogu da krenem. Pomislila sam kako je super što trenutno imam bilo kakav posao, ali, kada sam pitala za platu rečeno mi je da ću sve to dogovoriti sa rektorom - kaže Dragana. 

Posao je trebalo da bude, kako joj je bilo objašnjeno, da privlači studente jer se otvorio novi fakultet, a nisu imali dovoljan broj upisanih. 

  - Tražili su od mene da smislim plan kako da se privlačenje studenata realizuje i da sutradan iznesem ceo plan. Napravila sam marketing plan za novi fakultet, došla u kancelariju, iznela ga rektoru. Bio je oduševljen. A onda sam ga pitala za svoju platu i uslove. Tada sam se, malo je reći šokirala - priča Dragana.

- Ti imaš 200 evra po studentu. Znaš, kod mene je školarina 1.200 evra po godini, ti slobodno kažeš studentima da je školarima 1.400 i uzmeš 200 evra. Ako nađeš pet studenata, zaradićeš 1.000 evra - rekao je Dragani rektor.

Kako kaže, mislila je da se šali.

- U prvi mah sam pomislila da se dekica šali, međutim, on je bio ozbiljan. Kada sam to shvatila, rekla sam mu da to čak nije ni procenat nego prevara. Odgovorio mi je da on ne može da plaća ljude iz svog budžeta, da se mnogo istrošio oko akreditacije, i da je to jedini način da "se sama naplatim". Malo je reći da sam bila šokirana. Suzdržala sam se od bilo kakvog grubljeg komentara, samo sam se nasmejala i izašla iz kancelarije. Dobro došli u Srbistan - rekla je Dragana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati