Društvo i ekonomija

Predrag Đukanović

20. 09. 2019. 15:14 0

BEOGRAD SA 1.000 KAMERA NA 800 MESTA, a nema ih na ulicama ispred škola

Kontrola Beograđana se uzdiže na viši nivo uvođenjem kamera koje će prepoznavati lica ljudi, a pored njih, video-nadzori, što privatni, što državni su na svakom ćošku, u zgradama, prodavnicama, parkovima, gradskom prevozu... Samo na semaforima ispred osnovnih i srednjih škola - ništa. Šta je prioritet i zbog čega?

U toku je akcija MUP-a tokom koje će biti postavljeno više od 1.000 kamera na 800 lokacija i kako je već najavljeno, sve u cilju - sprečavanja krivičnih dela, saobraćajnih prekršaja, prolazaka kroz crveno svetlo, nevezivanja pojasa. Tu su i najnovije "huavej" kamere, koje instalira MUP Srbije, a koje dosežu nivo tehnologije da prepoznaju čak i lica ljudi u automobilima i na ulicama. Grad Beograd je nedavno raspisao tender za još 150 digitalnih kamera koje će služiti "prikupljanju informacija o saobraćaju". Kamere, kamere, kamere, a ispred škola - ništa.

Po kom osnovu je davan prioritet mestima na koja će kamere biti postavljene, kao i zbog čega ta mesta nisu škole, redakcija Direktno.rs je putem mejla, kao i telefonskim putem, upitala i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali odgovora nije bilo.

Stiče se utisak da se građani prate u stopu, da će biti transparentno njihovo kretanje, da će prava na privatnost biti svedena na minimum, a ono zašta bi, u stvari, trebalo da služe kamere, je skrajnuto s puta. Ima li šta bitnije od dece? Da li smo kao društvo preduzeli sve da ih zaštitimo od bahatosti vozača? Da li je država preduzela apsolutno sve što je potrebno da preventivno utiče na vozače?

 

Svedoci smo da kamere, osim što mogu da posluže kao dokazni materijal, imaju i određenu snagu preventive, jer vozači na mestima gde znaju da postoje kamere usporavaju, prilagođavaju brzinu propisanoj, paze na pešačke prelaze. Svest vozača kada prolaze pored osnovnih i srednjih škola bi trebalo da bude na najvišem nivou, ali da li se sme prepustiti sve samoj svesti i savesti vozača? Ne. Ni u najrazvijenijim državama, u kojima je svest vozača na najvišem nivou, a saobraćaj uređen kako kod nas neće biti ni za 50 godina, preduzimaju se apsolutno sve moguće mere i to ide do toga da na školskim autobusima imaju rampe koje zagrade đake dok prelaze ulicu, te tako onemogućavaju da bilo ko prođe ulicom, pa i na tim autobusima imaju kamere (pogledati u video snimku ispod)... Ali, daleko smo mi od tih autobusa, pa da se pozabavimo kamerama na semaforima, kojih, oko većine osnovnih i srednjih škola po Beogradu i Srbiji uopšte - nema.

Đorđe Živanović, direktor Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju "NH Dušan Dugalić", smatra da su i pored adekvatne signalizacije na saobraćajnicama oko škole, potrebne kamere.
- Što se tiče škole, imamo svoje dvorište i parking i imamo svoj video nadzor kojim to pratimo. Kako smo škola za decu sa smetnjama u razvoju, mi imamo organizovan prevoz za decu. Što se okolnih saobraćajnica tiče, mi smo na uglu Đerdapske i Južnog bulevara i tu postoji prelaz sa signalizacijom, obeleženi su pešački prelazi, postoje semafori... ali kamera nema, to može i da se vidi. Smatram da je potrebno da postoje kamere na semaforima kod svih škola, i to kamere koje hvataju širi deo ulica koje se nalaze oko škole - rekao nam je direktor škole "NH Dušan Dugalić".

Direktori škola, koji su bili sagovornici Direktno.rs, saglasni su da se na signalizaciji saobraćaja oko škola radilo u poslednje vreme, te da su mnoge mere u zaštiti dece preduzete, ali isto tako su bili saglasni da kamera na semaforima nema i da su one i više nego poželjne.

 

Apsolutno je opravdano svesti sve moguće greške vozača na minimum i privesti ih poznavanju prava, kao i ruci pravde, naplatiti im makar i najmanji saobraćajni prekršaj... Međutim, kada od evidentno prioritetnih stvari okrenete glavu na drugu stranu, pa samo kažnjavanje prekršaja pretvorite isključivo u "pumpanje" budžeta, bez druge svrhe, onda se i svrha postavljanja kamera svuda naokolo dovodi u pitanje, kao i namera onoga ko kroz kamere posmatra svoje građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati