Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

03. 04. 2023. 16:33 0

Dobro došli đaci prvaci, upis je već počeo

Upis učenika u prvi razred osnovne škole traje od početka aprila do kraja maja, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Upis u prvi razred za školsku 2023/2024. godinu, obavezan je za svu decu rođenu u periodu od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2017. godine.

Roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici i ove godine mogu da zakažu termin za testiranje i upis deteta u prvi razred elektronskim putem na portalu eUprava pokretanjem usluge eZakazivanje, piše Danas.

Ova usluga je dostupna na srpskom, kao i na jezicima nacionalnih manjina i roditelj nije u obavezi da podnosi nijedan dokument, izuzev izveštaja lekara ukoliko je lekarski pregled obavljen u privatnoj ambulanti.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, a sa dostavljenim dokazom o zdravstvenom pregledu deteta.

Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev koji roditelji podnose do 1. februara. Škola je dužna da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.
Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je svim budućim prvacima dobrodošlicu u škole, a roditeljima poručio da su se Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije potrudili da sam proces upisa olakšaju time što je digitalizovan.

- Cilj je bio da omogućimo roditeljima da im fokus bude na deci i njihovoj pripremi, a ne na prikupljanju dokumentacije, uverenja i slično - poručio je Ružić i dodao da je osnovno obrazovanje obavezno i da u školama ima dovoljno mesta za sve prvake prenosi Danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati