Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

18. 04. 2024. 18:46 4

Telekomova Arena napravila OGROMAN minus

Telekomovo preduzeće Arena Channels group, koje je 2022. bilo u prvih pet najvećih gubitaša srpske privrede, i 2023. godinu je okončalo sa gubitkom - ovaj put od 7,9 milijardi dinara, pokazuju upravo objavljeni finansijski izveštaji.

Arena Channels group - preduzeće u stoprocentnom vlasništvu Telekoma Srbije, registrovano za kablovske telekomunikacije, 2023. godinu je završilo sa gubitkom od 7.898.086.000 dinara, objavljeno je u Registru finansijskih izveštaja APR.

U odnosu na godinu pre kada je Arena poslovala sa minusom od čak 12,5 milijardi dinara, što ju je svrstalo na treće mesto liste najvećih gubitaša u 2022, lanjski gubitak ove firme je manji za oko 37 odsto.

Arena Channels grupa je ostvarila je u 2023. poslovne prihode od 7,99 milijardi dinara, tek nešto više nego godinu pre, kada su bili 7,12 milijardi dinara.

- Prihode od prodaje proizvoda i usluga čine prihodi od prodaje licenci na TV prava, distribucija TV kanala "Arena Sport", "Agro TV", "Star TV", Liverpool, kao i prihodi od izdavanja medijskog prostora, reklama na TV kanalima "Arena Sport". Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 7.549.606.000 dinara ostvareni u 2023. godini najvećim delom se odnose na prihode od prodaje licenci u zemlji i u regionu - navodi se u Napomenama uz finansijske izveštaje preduzeća za prošlu godinu.

Poslovni rashodi su gotovo duplo veći od poslovnih prihoda i iznosili su 15,8 milijardi dinara.

Tokom 2023. u više navrata uvećan je i osnovni kapital Arena Channels grupe - povećanjem udela osnivača, tj. Telekoma Srbija. Poslednja registraciona prijava za promenu vlasničkog uloga Telekoma Srbija podneta je u martu ove godine, kada je osnovni kapital, uplatom više od 2,9 milijardi dinara, povećan na ukupno 45,6 milijardi dinara. Arena Channels grupa knjižila je kratkoročne kredite od matičnog pravnog lica u iznosu od 1.593.821.000 dinara na dan 31. decembra 2023. godine.

- Ove obaveze odnose se na obaveze prema Matičnom društvu Telekom Srbija a.d. Beograd po osnovu otkupljenih TV prava za prenose sportskih događaja - navodi se u Napomenama uz finansijske izveštaje.

Obaveze iz poslovanja Arena Channels grupe prema matičnom pravnom licu, tj. Telekomu Srbije iznose 12,5 milijardi dinara što je dvostruko više nego godinu pre, kada su iznosile 6,2 milijarde dinara. Kada se na to dodaju ostale obaveze iz poslovanja dolazi se do vrednosti od 18.926.074.000 dinara.

Preduzeće je knjižilo i unapred obračunate troškove iz transakcija sa matičnim pravnim licem, od milijardu dinara, koji se odnose na TV prava za prenose sportskih događaja za period do kraja 2023. godine. Troškovi licenci, produkcije i tehnički troškovi iznosili su 1,7 milijardi dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati