Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis rs. ]

19. 04. 2024. 16:20 10

Prognoza inflacije za Srbiju: NAJVIŠA u Evropi

Kvartalna Anketa ekonomskih stručnjaka (EES), koju sprovode institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku, pokazala je da su globalna inflaciona očekivanja za ovu godinu opala, ali da se ipak računa na "prilično visoke“ stope rasta potrošačkih cena na srednji rok.

Kada je reč o našoj zemlji, učesnici EES i dalje za 2024. prognoziraju najvišu stopu inflacije u Evropi u rasponu od osam do 10 odsto, što je ipak manje nego 12 do 14 odsto, koliko su očekivali tokom ankete sprovedene u poslednjem kvartalu prošle godine, i u suprotnosti sa očekivanjima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i domaćih ekonomista.

Učesnici ankete, međutim, očekuju više dugoročne stope inflacije u istočnoj Evropi (5,1 odsto) i u delovima Azije (do 11 odsto). Najviše dugoročne stope inflacije očekuju se u Istočnoj Africi (41 odsto) i Severnoj Africi (18 odsto), prenosi Biznis rs.

Kada je reč o Srbiji, ona je prema anketi IFO za 2024. i dalje zemlja za koju se očekuje najviša stopa inflacije u Evropi.

Sa druge strane, MMF u našoj zemlji ove godine očekuje inflaciju od 4,8 odsto, dok Narodna banka Srbije i Republički zavod za statistiku beleže usporavanje rasta inflacije od početka godine sa januarskih 6,4 na februarskih 5,6 i martovskih pet odsto. Sa druge strane, domaći ekonomisti okupljeni oko časopisa Kvartalni monitor (QM) procenjuju da bi inflacija u našoj zemlji ove godine mogla da iznosi 4,5 do pet odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati