Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

30. 04. 2024. 06:02 11

Kako je cena projekta EXPO 2027 odjednom prepolovljena?

Projekat EXPO 2027 od odluke da bude dodeljen našoj zemlji sa sobom vuče određene nepoznanice, a jedna od najvećih jeste koliko će Srbiju ova izložba koštati i šta će ti troškovi obuhvatati. U skladu sa tim "velom tajne“ ide i najnovija procena ministra finansija Siniše Malog, prema kojoj je cena ovog projekta smanjena za više od pola prethodno predviđene.

Radovi na projektu „EXPO 2027“ uveliko su toku, barem prema rečima predstavnika vlasti, a 1. maja očekuje se i postavljanje kamena temeljca za izgradnju nacionalnog stadiona u Surčinu. Međutim, javnost još uvek nije upoznata sa tim gde se završava projekat EXPO 2027, a gde počinju ostali projekti planirani kao deo vizije "Skok u budućnost - Srbija 2027“. Jedino što se zna jeste da je za sve to zajedno predviđeno ulaganje države od oko 18 milijardi evra.

- U EXPO neće biti uloženo više novca od milijardu ili milijardu i dvesta miliona evra - rekao je ministar finansija Siniša Mali gostujući na televiziji Pink, navodi Danas.

Ovaj podatak je, međutim, u suprotnosti sa onima koje su pre Malog iznosili drugi predstavnici vlasti i ljudi uključeni u ovaj projekat.

Tako smo od ministra građevinarstva Gorana Vesića, zatim od Dušana Borovčanina, direktora preduzeća EXPO 2027, ali i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do sada čuli da će za ovu izložbu biti izdvojeno oko 2,5 milijardi evra. To znači da je cena ovog projekta sada niža za oko 1,3 milijarde evra, a javnost nije dobila objašnjenje kako i zašto.

Kako je Mali došao da ove brojke i šta bi ona sve trebalo da obuhvati, Danas nije uspe da sazna. Iz Ministarstva finansija do objave ovog teksta nisu dobijeni odgovori na postavljena pitanja.

Urednik publikacije "Strateo“ Saša Đogović, smatra da za ovo postoje dve mogućnosti.

- Mi ne znamo šta sve spada pod projekta EXPO, ne postoji javno ta specifikacija, pa je najverovatnije došlo do smanivanja investicija, odnosno redukovanja potreba, te je samim tim redukovana i cena - objašnjava on.

Druga mogućnost je, kako dodaje, da je nešto izbačeno iz projekta.

- Moguće je da su pojedine stvari prebačene u ostale projekte, van ovog koji čini srž samog EXPO-a. Pa je ta vrednost niža zbog toga - navodi Đogović.

Međutim, on pretpostavlja da je u pitanju ipak prva opcija.

- Verovatno su smanjene investicije, kako se ne bi prenapregnuo budžet i došlo do još izdašnijeg i dodatnog zaduživanja. Sada su to pokušali da racionalizuju kako bi očuvali budžetsku stabilnost - smatra Đogović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati