Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

29. 04. 2024. 07:03 2

Rafovi prepuni falsifikata: Kako ih prepoznati

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu u Srbiji i građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Tržišni inspektori su nedavno otkrili ilegalnu proizvodnju falsifikata deterdženata, šampona i keksa "plazma". Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača rekao je za RTS da se to i očekivalo, pošto je i pre godinu dana došlo do otkrića falsifikata deterdženata koji su se prodavali na pijacama i na "haubama".

Istakao je da je iznenađujuće što se proizvođači falsifikata nisu opametili i prestali sa takvim ponašanjem, ali i što nadležni nisu pokrenuli dovoljno adekvatnih postupaka.

Dragić je rekao da se može očekivati veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu u Srbiji.

- Pogotovo što su jako velike razlike u cenama i nije realno i prirodno da budu tolike razlike u cenama na pijacama i u samim prodavnicama. I pored marži i zarade koje trgovci imaju, opet ne može da dođe do tolikih oscilacija i ne može biti toliko niža cena na pijacama - naveo je Dragić.

Kako je objasnio, upravo je to pokazatelj da je to roba sumnjivog porekla i kvaliteta i da bi trebalo izbegavati ili prekomerno kontrolisati te proizvode kako se potrošači ne bi doveli u zabludu ili da ne bi nastao neki zdravstveni problem.

Dragić je istakao da, ukoliko postoji sumnja da se u nekom objektu prodaju falsifikovani proizvodi, to bi trebalo prijaviti tržišnoj i poreskoj inspekciji, a ako postoji problem sa određenim proizvodom, to bi trebalo prijaviti inspekciji koja je zadužena za kontrolu porekla tog proizvoda.

Govoreći o cenama i sniženjima, on je rekao da prosečan potrošač nikako ne može da zna kada je došlo do promene cene i da mu jedino preostaje da trgovcu veruje da je to zaista tako.

- Dok tržišna inspekcija može uvidom u knjige trgovaca da vidi da li je došlo do promene cena neposredno pre najave, na primer neko vikend sniženje ili vikend akcije i na taj način da pokrene adekvatan postupak i sankcioniše trgovca koji na taj način posluje - rekao je Dragić.

Poručio je da je savet za prazničnu kupovinu potrošačima da prate akcije i sniženja i da kupuju samo ono što im je neophodno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati