Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 04. 2024. 16:56 35

Da li je Marko Blagojević odjavio Vučića?

Mnogi su se iznenadili što na novom spisku ministara nema Marka CESID Blagojevića, ali čini se da je on zapravo odjavio Aleksandra Vučića, a ne ovaj njega. Ima logike da je procenio da je sada pravi trenutak da se otrgne iz gvozdenog zagrljaja velikog vođe i da se distancira od naprednjačke vlasti, da mu je za buduću karijeru bolje da nestane i da se sve nekako zaboravi nego da poslednji ciklus vlasti i smenu režima dočeka u neposrednom Vučićevom okruženju među najodanijim jastrebovima.

Iako je bio punih deset godina u samom vrhu vlasti Aleksandra Vučića, Blagojević je uvek bežao od kamera i medija koje je nekada obožavao. Odavao je utisak da se krije, da ga je sramota što se kao nekadašnji predsednik omladine Građanskog saveza Srbije i deo NVO sektora obreo u vlasti naslednika osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Ko je zapravo Marko Blagojević? Na sajtu Vlade Srbije u zvaničnoj biografiji od obrazovanja je navedeno da je "pohađao Pravni fakultet u Beogradu", što je formulacija koja se često navodi za nekoga ko je studirao, ali nikada nije završio fakultet.

Zanimljivo je i da ga nema u zvaničnom registru Pravnog fakulteta među studentima koji su diplomirali. Nekadašnji je programski direktor, a i danas suvlasnik Cesida, koji je pre 20 i kusur godina u vreme Miloševićevih izbora bio jedan od perjanica demokratije, a danas je šraf u hobotnici Vučićeve vlasti.

Bio je Marko Cesid Blagojević krajem devedesetih jedno od novih mladih lica u javnom životu koje je ukazivalo da i Srbija može postati demokratska zemlja. Uz međunarodnu podršku i finansijsku pomoć, govorio je 2000. godine o katastrofalnim izbornim uslovima, komentarisao nedemokratska izborna pravila i procedure. Međutim, dolaskom Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, sve se promenilo.

Zaboravio je šta znače medijske slobode, sloboda izbora, nije više primećivao džipove i bejzbol palice, ucenjivanje birača radnim mestom, kupovinu glasova, pa čak ni najnoviji Vučićev izum za prekrajanje izbornih rezultata - nelegalni uvoz birača iz drugih država i fiktivno preseljavanje po Srbiji.

Zvanični funkcioner vlasti Srpske napredne stranke (SNS) postao je 2014. godine, kada je izabran za direktora Vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, potom je izabran za direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i na kraju je postao i ministar za javna ulaganja. Ono što je zajedničko svim ovim funkcijama je trošenje javnog novca, a nasleđuje ga Vučićev kum i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati