Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 05. 2024. 14:46 1

Delić (SRCE): Srbiji je potrebna Vlada diskontinuiteta

Profesor dr Dragan Delić, član Predsedništva stranke Srbija Centar i narodni poslanik, rekao je u raspravi o predlogu nove Vlade u Skupštini Srbije da prethodna Vlada nije imala jasno definisane prioritete. Prema njegovim rečima, u temelju svakog društva su "pozitivan prirodni priraštaj, obrazovanje i javno zdravlje".

Zdravlje je, po njegovom mišljenju, "strateški nacionalni resurs i temelj društva", a podaci govore da je taj temelj urušen. Delić je izneo podatke da se prošle godine rodilo 1.437 beba manje nego prethodne, što govori da je i prirodni priraštaj ugrožen. On je pozdravio ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, ali je ukazao na probleme u zdravstvu "po dubini".

Veoma mali broj građana ima poverenje u zdravstveni sistem, a neki od problema su velika smrtnost, liste čekanja i korupcija. Delić je rekao da je SRCE izdao "Srčanu knjigu" u kojoj je predstavljena nova zdravstvena politika sa preko 170 konkretnih rešenja.

- Ovaj predlog je poslat na preko 30 adresa i nije odgovorio niko. Interesovanje su pokazale Akademije nauka dve susedne države - rekao je Delić.

Po Delićevim rečima, zdravstveni radnici moraju da budu "čuvari zdravlja", čiji rad mora da se vrednuje tako da budu adekvatno nagrađeni.

Delić je zamerio predstavnicima režima to što predstavljaju da iz opozicije dolazi samo mržnja a ne i konkretni predlozi.

- Predloga ima ali se potpuno ignorišu.

Delić je na kraju pozvao Vladu da, kako kaže, "zajedno stavimo zdravstveni sistem na zdrave noge". On bi, po Delićevom mišljenju, mogao da bude primer zemljama u regionu i u Svetu kao što je bio sedamdesetih godina.

- Strateško opredeljenje Srbija Centra je da svakom stanovniku zdravstvena zaštita bude dostupna i maksimalno bezbedna - zaključio je profesor Delić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati