Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

05. 05. 2024. 13:49 23

Srbija će ostati bez 3.000 SELA?!

U Srbiji trenutno postoji 4.720 sela, a procena Republičkog zavoda za statistiku (RZS) je da će do 2050. godine sa mape nestati 3.000 seoskih naselja.

U oko 86 odsto sela opada broj stanovnika, a u naseljenim mestima Srbije danas je prazno blizu 200.000 kuća.

Nešto drugačiji slučaj je sa 460 vojvođanskih sela koja su planski pravljena, ali i ona doživljavaju depopulaciju. Napreduju sela u kojima postoji dobra zadruga sa više desetina zaposlenih. U takvim selima postoje i mali prerađivački kapaciteti, gde se ljudi zapošljavaju. Agroanalitičari kažu da šansu za opstanak ne može da ima svih 3.000 sela kojima preti nestanak do 2050. godine.

- Opstati i ostati mogu samo ona naseljena mesta koja se nalaze u blizini gradova, koja su dobrim saobraćajnicama povezana sa centrima i imaju dobru infrastrukturu i sadržaje. U neka od tih urbanizovanih naselja sve više se preseljavaju oni koji beže iz gradova, ali se oni retko i samo sporadično bave poljoprivredom - objašnjava za Biznis.rs agroanalitičar Branislav Gulan.

Prema podacima Ministarstva za brigu o selu Srbije, poslednjih godina osnovano je oko 1.100 novih zadruga.

- To ukazuje da je vraćen zadružni duh. Ali - nije i zadružna imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, jer siromašna država danas nema više od dva milijarde evra da bi se to nadoknadilo. Kada svaka ta nova i stara zadruga na selu budu imale prerađivački pogon, onda će to biti dobra organizacija privlačna za bolji seoski život. Sada u 2.750 dodeljenih seoskih kuća ima oko 10.000 novih stanovnika, a u tom slučaju biće veće interesovanje za odlazak u sela da se živi. Jer, u selima će tek tada biti svi uslovi za život kao i u gradu. Dobro je što je i sad jedna trećina onih koji odlaze da žive na selo i dobijaju kuće baš iz gradova, pošto u tim novim pogonima oni koji se doseljavaju u sela imaju šanse i da se zaposle. Radiće i prerađivati i sirovine koje su sami proizveli, kao i ostali zadrugari i kooperanti - navodi Gulan.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović kaže da se u tranzicionom periodu zadrugarstvo Srbije, a posebno zemlјoradničko, nalazi u izuzetno nepovolјnom položaju.

- Problem zadružne svojine poslednje tri decenije nije rešen, što je otežavajući faktor uspešnog razvoja zadruga. Potrebno je istaći da zemlјoradničko zadrugarstvo nije bilo ni u sistemu podsticaja Ministarstva polјoprivrede i Ministarstva privrede od 2004. do 2012. godine i da je tek donošenjem Zakona o podsticajima u polјoprivredi i ruralnom razvoju u 2013. godini izjednačeno sa pravima registrovanih gazdinstava - ističe Mihailović.

On dodaje da nerešenim pitanjem imovine zemlјoradničke zadruge imaju otežan pristup tržištu kapitala, jer praktično nemaju čime da garantuju.

- Nedostatak kreditnih sredstava ograničavajući je faktor za obavlјanje tekućih aktivnosti i posebno obezbeđenje investicionih sredstava za kapitalno ulaganje u objekte i opremu u prerađivačkoj industriji - navodi Mihailović.

Prema podacima Privredne komore Srbije, čak 1.000 sela danas nema nijednu prodavnicu. Da bi se snabdevali, stanovnici moraju da putuju i po 30 kilometara u druga naseljena mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati