Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 05. 2024. 10:15 3

"Vučevićeva vlada nastaviće s lošim odnosom prema domaćim privrednicima"

Po svemu što smo do sada čuli, Vučevićeva Vlada će nastaviti decenijski loš odnos naprednjaka prema domaćim privrednicima. U ekspozeu mandatara nema ni naznaka da će doći do zaokreta u vođenju nacionalne ekonomske politike, izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde i narodni poslanik.

- Naprednjaci će nastaviti sa favorizovanjem stranih investitora na teret domaćih. Od svih do sada dodeljenih subvencija, 85% njih vlasti SNS-a su usmerili ka stranim kompanijama koje u 70% slučajeva posluju u zastarelim industrijama, što je dugoročno za Srbiju loše. Zato što se ulagalo u stare i prljave industrije, a ne u nove kako su to radile druge zemlje istočnog bloka, Srbija rast plata može da finansira samo iz zaduživanja i štampanja para, a ne iz rasta produktivnosti rada” dodao je Mitrović ističući da je taj model rasta prvo doveo do najviše inflacije u zemlji u prethodnih 20 godina, a danas i do toga da se zadužujemo po najvišim kamatnim stopama od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope, jer je rizik ulaganja u Srbiju veći od rizika ulaganja u Mađarsku, Bugarsku ili Rumuniju.

- Dokle god je SNS na vlasti, strani investitori će sve svoje muke nastaviti da rešavaju direktno sa Vladom Srbije, dok će domaći privrednici i dalje biti suočeni sa sporom administracijom, komplikovanim propisima, visokim porezima i dažbinama i izuzetno visokom pravnom neizvesnošću - naglašava Mitrović i zaključuje:

- Srbiji je hitno potreban novi model rasta. Samo se kroz oslobađanje zemlje od korupcije i partokratije uz jasne programe države za podršku domaćoj priverdi može otkočiti vrlo mlak privredni rast, koji Srbija ima. Jedino kroz značajno bolje sudstvo, značajno manju korupciju, značajno bolju administraciju i niže dažbine možemo promeniti uslove u kojima naši privrednici posluju i umesto da rastemo po stopama rasta od 3-3.5% konačno počnemo da rastemo 5% ili 6% koliko je neophodno kako bismo počeli da hvatamo korak makar sa zemljama sa kojima smo do dolaska naprednjaka bili u rangu - Mađarskom, Slovačkom ili Poljskom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati