Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 05. 2024. 21:05 11

Veselinović: Postali smo kineska provincija

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" i narodni poslanik Stranke slobode i pravde, Željko Veselinović, izrazio je zabrinutost povodom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji. "Svedočimo novom talasu polemika u javnosti. Naravno, lepo je kada nas poseti predsednik velike i moćne zemlje, ali moramo se zapitati zašto naša zemlja izgleda kao kineska provincija", rekao je Veselinović.

Veselinović je naglasio da su mnogi zakoni i radnje usmereni ka olakšavanju poslovanja kineskih investitora.

- Praktično smo poklonili dve velike fabrike koje su bile namenski upropašćene, na ivici propasti - Železaru Smederevo i RTB Bor, gde Kinezi odnose ogromne rezerve zlata, plaćajući minimalnu rudnu rentu - istakao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, Srbija je dozvolila eksploataciju rudnika na 100 godina, umesto uobičajenih 20, što se praktikuje u drugim zemljama.

- Kada kineske firme dođu ovde, one se ne pridržavaju naših zakona, propisa, niti Ustava. Ponašaju se kao robovlasnici - dodao je Veselinović, osvrćući se na loše uslove rada u kineskim kompanijama poput Linglonga i Minta u Loznici.

- Postoji čak i segregacija među radnicima. Kineski radnici dobijaju obroke, dok naši radnici to pravo nemaju - rekao je Veselinović.

Veselinović je zatražio veće poštovanje domaćih zakona i bolji tretman radnika od strane kineskih poslodavaca, naglašavajući:

- Nemam ništa protiv Kineza, ali tražim da se poštuju naši zakoni, naši radnici i naš narod. A da ne govorim o mnogim drugim situacijama koje su se desile, kao što je bilo, recimo, juče, kada je kineski građanin ili neki čovek oterao novinarsku ekipu N1 sa Novog Beograda, ponašajući se kao da je on domaćin, a ne stranac u našoj državi.

Na kraju, Veselinović je izrazio želju za većim brojem investicija iz Amerike i Evropske unije, s obzirom na to da te kompanije poštuju radnu snagu, za razliku od kineskih.

- Sa njima možemo da razgovaramo kao sa ravnopravnim partnerima - zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati