Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 05. 2024. 21:26 10

Novo nasilje nad nastavnicima, šta radi država?

"Dana 8. maja 2024. godine došlo je do teže povrede nastavnika u Tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koje prenosimo u celosti.

"U poslepodnevnoj smeni, na prvi čas kod nastavnika praktične nastave S. Z, zajedno sa svim učenicima iz odeljenja, ušao je i bivši učenik ove škole, M. B, a sadašnji učenik SSŠ "Dr Radivoj Uvalić" u Bačkoj Palanci.

M. B. je počeo da provocira nastavnika koji ga je zamolio da napusti učionicu, jer nije više učenik škole. Po izlasku iz učionice, M. B. je fizički nasrnuo na nastavnika. O događaju su odmah obavešteni hitna pomoć Bačke Palanke, kao i MUP. Nakon lekarskog pregleda i konstatovanih povreda koje je zadobio, nastavnik S. Z. je prevezen u Urgentni centar u Novom Sadu. Kako saznajemo, naš kolega je zadobio prelom nosa, a zbog otoka je zadržan na neurohirurgiji na posmatranju.

Iako su promenjeni zakoni, doneti protokoli i uputstva, očigledno je da to nije dovoljno i da nismo ništa naučili iz dogođaja u Trseniku, Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni. Nismo shvatili da se nasilje koje gledamo svakog dana na televiziji, koje čujemo pri svakom zasedanju Skupštine, na izborima, prenosi na celokupno društvo. Očigledno je da to javno nasilje mnogima na političkoj sceni odgovara i da ne žele da ga eliminišu iz svakodnevnog života.

I na kraju se postavlja pitanje - šta je sa izmenama Krivičnog zakonika po pitanju odredbi koje se tiču zaposlenih u prosveti, a koji se navodno usaglašava sa Evropskom komisijom? Da li do promene Zakonika treba u školu da idemo u pancirima ili na koji način da se štitimo od nasilnika? Gde je tu država?", pitaju se u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati