Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 05. 2024. 16:19 5

Firma Terzićevog sina Zvezdi pozajmila 2,6 miliona, a zaradila 9 puta manje

Firma "Goter Construction" čiji je suvlasnik Kostadin Terzić, sin Zvezdana Terzića, ostvarila je u 2023. godini čist profit od oko 290.000 evra. Tokom iste godine, "Goter" je FK Crvena zvezda pozajmio 9 puta više - 2,6 miliona. S razlogom se postavlja pitanje - odakle Terziću i njegovom partneru toliko novca za pozajmicu klubu kojim rukovodi njegov otac, a koji ima daleko veći profit?

Firma "Goter Construction" u vlasništvu Kostadina Terzića i Slobodana Govedarice dobro je poznata javnosti - angažovana je na velikim projektima, a nedavno je dobila posao na izgradnji Moravskog koridra kao podizvođač radova. Takođe, u finansijskom izveštaju FK Crvena zvezda, čiji je direktor Zvezdan Terzić, navodi se da je firma njegovog sina Kostadina klubu pozajmila neverovatnih 2,6 miliona evra, piše Nova.rs.

Osim što je interesantno da sin pozajmljuje ovoliku sumu klubu na čijem je čelu njegov otac, postavlja se pitanje odakle maloj firmi, koja prema zvaničnim podacima ima svega 15 zaposlenih, toliki novac, pogotovo kada se u obzir uzmu njeni poslovni rezultati. Naime, u finansijskom izveštaju za 2023. godinu navodi se da je "Goter" ostvario čist dobitak od oko 33,88 miliona dinara, odnosno nešto manje od 290.000 evra, što je devet puta manje od pozajmice.

Visina zajma Zvezdi eventualno može da se poredi sa prihodima Terzićeve firme koji su prošle godine iznosili 324 miliona dinara. Međutim, taj novac je morao da bude trošen na zarade, materijal, gorivo… Prema zvaničnim podacima, najviše sredstava izdvojili su za "troškove proizvodnih usluga".

Drastično uvećan profit

Mnogo novca nije bilo ni na kraju 2022. Naprotiv. Te godine “Goter construction” bio je u plusu za svega 5.500 evra, što znači da su za 12 meseci uvećali profit za više od 50 puta. Iako je rast ogroman, to nije dovoljno da se pokrije pozajmica.

S druge strane, prema objavljenom finansijskom izveštaju, FK Crvena zvezda je tokom 2023. zaradila oko 3,7 miliona evra, pa i dalje nije najjasnije zašto bi firma koja gradi puteve pozajmljivala novac fudbalskom klubu koji zarađuje daleko više.

Zanimljivo je i to što firma Kostadina Terzića pozajmljuje novac Zvezdi, imajući u vidu da se on nalazi u upravi "suparničkog" kluba - OFK Beograda. Naime, Terzić je u tom klubu, koji je godinama u blokadi, potpredsednik Upravnog odbora.

Inače, portal KRIK je prvo objavio je da je u suvlasništvu Kostadina Terzića firma “Goter construction” koja se bavi građevinom, te da je angažovana na projektu Beograd na vodi. Potom je Nova.rs otkrila da su dobili posao i na Moravskom koridoru, koji je jedan od najskupljih državnih projekata.

Veze sa Milenijum timom

Inače, Kostadin Terzić je bio zaposlen u Fudbalskom savezu Srbije, a kako je pisao Krik, krajem 2020. polovinu vlasništva u firmi "Goter constraction" dobio je na poklon od Slobodana Govedarice, bliskog prijatelja i saradnika Zvezdana Terzića, koji je i direktor FK "Grafičar".

Od ulaska Kostadina Terzića u partnerstvo sa Govedaricom, firma je dobila poslove na nekim od važnih držvavnih projekata.

Tako je, kako je objavio Krik, zahvaljujući "Milenijum timu", tokom 2021. bila angažovana u Beogradu na vodi. Posao se odnosio na iskop zemlje i odnošenje materijala. Takođe, "Milenijum tim" je prošle godine omogućio Terzićevoj kompaniji ulaz u još jedan značajan projekat – izgradnju gasovoda Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin.

"Goter construction" radila je i stambeno-poslovni kompleks "East side" na Zvezdari koji je gradila kompanija u vlasništvu brata Stojana Vujka, vlasnika "Milenijum tima".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Pazi prste!

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati