Hronika

[ Izvor: N1 ]

18. 04. 2024. 20:26 17

"SNS nema želju da sebe procesuira": U CG se nižu hapšenja posle dokaza sa "skaja", a u Srbiji...

Markus i Edo su na sigurnom, za Oskara još nismo sigurni ko je. Dok su za Crnogorce dokazi sa kriptovane "Skaj" aplikacije dovoljni da uhapšen bude i nekadašnji glavni specijalni tužilac, u Srbiji je zbog "Skaj" prepiske procesuirano tek nekoliko policijskih službenika. Odgovor na pitanje zašto leži u Tužilaštvu, tačnije u nedostatku odvažnosti u Tužilaštvu, smatraju sagovornici N1.

Ranom zorom u nedelju uhapšeni su, crnogorski bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Specijalno tužilaštvo je, sa već prikupljenim dokazima, uvezalo prepiske sa "skaja".

- Pod inicijalom "Z" pominje se upravo Zoran Lazović, u zavisnosti ko piše o njemu. Kada ga je pominjao njegov sin Petar Lazović, koji je ranije uhapšen kao član organizovane kriminalne grupe kavački klan i neko ko je sa pozicije neformalnog vođe Tima za policijsku podršku radio za mafiju, a nije se borio protiv nje - on ga pominje kao "tatu", a pominje i glavnog specijalnog tužioca kao "Katu" - kaže Jelena Jovanović, novinarka "Vijesti".

Ovo su samo najnovija hapšenja u nizu. Najpoznatiji slučaj u Crnoj Gori je svakako hapšenje bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina, zbog uticanja na sudsku vlast i šverc cigareta. A posebno je značajno hapšenje 12 policajaca.

- To možda apsurdno zvuči da bilo koja država ima policijski narko-kartel ali Crna Gora ga ima i to smo saznali zahvaljujući novom rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja - objašnjava Jelena Jovanović, novinarka "Vijesti".

A u Srbiji na optuženičkoj klupi više desetina kriminalaca i tek nekoliko nižerangiranih policajaca.

- Crnogorska vlast narod crnogorski hrani hapšenjima, što je potpuno pozitivno, što je zdravo za jedan poredak, dok u Srbiji ne postoji politička volja, ne postoji koaliciona vlada. Srpska napredna stranka sama upravlja, nema želju i nema potrebu da sebe procesuira, da sebe razvlasti i da pokaže koliko je kao stranka i kao partijska organizacija duboko ukorenila kriminal u svojim redovima - navodi advokat Ivan Ninić.

Nema političke volje, ali ima istraživačkih novinara. Oni su nam, a ne tužilaštvo, otkrili dokaz da su „Edo“ i „Markus“ koji su pomagali Šarićevoj grupi bivši ministar u Vladi Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović.

Međutim ko je taj svemogući „Oskar“, koji može da reši Šarićeve probleme, tek se nagađa, jer ni to tužilaštvo ne otkriva.

- Zarobljenost tužioca, strah tužioca da se bavi "skajem" - Niko mu iz vrha države nije rekao imaš odrešene ruke, uzmi "skaj", raščivijaj to, pohapsi ljudi, evo vidi šta ti rade dole kolege u Crnoj Gori, adje da mi budemo primer i lider borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u regionu“, objašnjava Ninić.

Bez države nema organizovanog kriminala. Bez odvažnog i nezavisnog tužilaštva nema ni suštinskih otkrića, pa „skaj“ u Srbiji dalje ostaje tek odškrinuta Pandorina kutija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati