Srbija

[ Izvor: Mediji ]

19. 04. 2024. 10:09 0

Stiže novo pogoršanje vremena, evo i kada

Danas i sutra nas očekuje malo lepše vreme sa sunčanim intervalima, a onda sledi - novo pogoršanje uz padavine i niske temperature.

U Srbiji će ovog petka biti malo i umereno oblačno vreme s dužim sunčanim intervalima, a samo se u brdsko-planinskim predelima južne i jugoistočne Srbije uz više oblačnosti pre podne i sredinom dana ponegde očekuje slaba kratkotrajna kiša, a na visokim planinama kratkotrajno i slab sneg. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), jutarnja temperatura biće od 1 do 7°C, a najviša dnevna od 13 do 17°C.

U Beogradu će, nakon oblačnog jutra, tokom dana biti pretežno sunčano vreme uz malu ili umerenu oblačnost. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 2 do 5°C, a najviša dnevna oko 15°C.

Prema prognozi RHMZ za narednih sedam dana, u subotu ujutru očekuje se slab prizemni mraz. Tokom dana biće malo toplije, pre podne pretežno sunčano, posle podne uslediće postepeno naoblačenje, kasnije posle podne s kišom u južnim, uveče i u centralnim, a tokom noći i u većini ostalih predela Srbije.

I Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region, za vikend najavljuje zahlađenje i nove padavine.

"U petak posle vrlo hladnog jutra i lokalne pojave mraza u toku dana malo do umreno oblačno uz sunčane intervale i malo toplije u odnosu na protekle dane. Više oblaka, povremeno uz pojavu slabe kiše i slabog snega preko 800mnv nad južnim delovima regiona. Uveče svugde vedro. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Prvog dana vikenda uz više sunca na istoku regiona još malo toplije, ali se u toku dana na zapadu već očekuje novo naoblačenje kao posledica približavanja ciklona iz Sredozemlja. Uveče taj ciklon će južnim delovima regiona donositi povremenu kišu i sneg preko 900mnv.

U nedelju bi se ovaj sistem uz jačanje premestio preko regiona, te bi jače pogoršanje uz obilniju kišu i jak vetar moglo zahvatiti veći deo BiH, središnji i posebno istočni Hrvatske, Crnu Goru i veći deo Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne nad delovima nizijske BiH, Hrvatske i zapadne Srbije snežna granica ponovo može biti na oko 300 metara nadmorske visine, posebno ukoliko bude obilnih padavina.

U subotu vetar slab, a u nedelju i ponedeljak vetrovito uz pojačan do jak severni severozapadni, a u ponedeljak zapadni vetar. Modeli još nisu sasvim usklađeni po pitanju količine i položaja padavina kod ovog pogoršanja ali najveći deo simulira akumulacije oko 15-20mm taloga, posebno nad severom i istokom regiona", naveo je Čubrilo u novoj prognozi.

U ponedeljak tokom dana, kako kaže, imaćemo kratkotrajno smirivanje atmosfere, ali se već u utorak očekuje novo pogoršanje koje bi se preko juga širilo ka severu donoseći nove, obilnije, padavine, kišu i sneg u predelima preko 800-900 metara nadmorske visine.

"Opet se obilnije padavine očekuju nad središnjim, istočnim i severnim predelima, ali tek za par dana ćemo imati jasniju sliku o položaju padavinske zone sredinom sledeće nedelje. U utorak relativno hladno uz maksimume od +5 do +14 stepeni Celzijusa, a u sredu uz više sunca i pljuskovite padavine toplije uz maksimume od +8 do +18 stepeni Celzijusa.

Malo hladnije uz moguće padavine bi moglo biti ponovo oko 26. aprila, dok se zatim očekuje postepeno otopljenje, te bi sam kraj aprila i početak maja doneo temperature u okviru proseka li uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

Sumirano, postoji velika verovatnoća da od 21. do 27. aprila budu dva naleta konkretnijih padavina koje bi nad značajnim delom regiona ostavili između 35mm do 60mm taloga, što bi, ako ne okončalo, onda znatno ublažilo aktuelnu sušu. Kako još ima oscilacija u proračunima akumulacije kiše, do subote će još postojati mogućnost izmene ove projekcije", ističe Čubrilo, uz napomenu da su svi izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati