Srbija

[ Izvor: RTS ]

23. 04. 2024. 13:23 1

EP ukinuo vize za građane KiM sa srpskim pasošem

Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za građane KiM sa srpskim pasošem, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Poslanici su usvojili izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Kooridinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode, javlja RTS.

Tokom sednice, koja je počela juče, a traje do 25. aprila, evropski poslanici glasaju i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Odluka o ukidanju viza je doneta na osnovu predloga Evropske komisije iz novembra prošle godine. O tome je postignuta saglasnost između zemalja članica, iako se ovom potezu koji je najavljen krajem 2023. usprotivila Priština navodeći da ona ide protiv suvereniteta Prištine i da može da ugrozi integraciju, kako su rekli, Srba u kosovsko društvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati