Srbija

[ Izvor: eKapija ]

02. 05. 2024. 06:49 4

Kod Raške niču rudnik i fabrika borne kiseline

Kompanija Balkan Gold doo podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije borata ležišta Piskanja. Ležište bornih minerala Piskanja nalazi se u ataru sela Korlaće, u neposrednoj blizini Baljevca na Ibru u Raškom okrugu.

Utvrđene ukupne rezerve borata u ležištu Piskanja, kako piše u zahtevu, iznose 7.139.808 tona. Planirana je proizvodnja koncentrata kolemanita i koncentrata uleksita od 250.000 tona godišnje. Ova proizvodnja, kako se navodi, ostvaruje se u toku prvih pet godina eksploatacije nakon čega je neophodno proizvodnju uvećati zbog toga što se u šestoj godini u proces proizvodnje uključuje fabrika borne kiseline sa godišnjim kapacitetom od 25.000 tona borne kiseline.

Projekat će se, kako piše, izvesti u okviru prostora starih Ibarskih rudnika tako da neće biti potrebno raseljavanje stanovništva u okolini projekta. Period eksploatacije je procenjen na 15 godina, navodi eKapija.

U okolini Baljevca, borati se nalaze u dva prostorno odvojena ležišta. U neposrednom severozapadnom zaleđu Baljevca situirano je ležište bornih minerala "Pobrđski potok", u kome se borati već eksploatišu, dok je istočno od Baljevca i reke Ibar, u području sela Korlaće, situirano drugo ležište bornih minerala "Piskanja", koje je predmet projektom predviđenih rudarskih aktivnosti i ovog zahteva.

Katastarske parcele prostora eksploatacionog polja Piskanja se nalaze u granicama prostornog plana opštine Raška, a na prostoru eksploatacionog polja je jednim delom predviđeno građevinsko područje naselja, a drugim delom poljoprivredno zemljište.

Ležište je situirano na desnoj obali Ibra i sastoji se od 12 pojedinačnih rudnih tela sočivastog oblika. Najplići delovi ležišta nalaze se na dubini od 105 metara, dok najdublji delovi zaležu do dubine od oko 463 metra, piše u Zahtevu.

Dodaje se da, s obzirom na tip ležišta, njegove morfološke karakteristike, način i oblik pojavljivanja, karakter mineralne sirovine i njena tržišna cena upućuju, u pogledu uslova i načina eksploatacije, na podzemnu eksploataciju, odnosno otvaranje i razradu ležišta jamskim prostorijama.

Takođe, ograničenja u vidu položaja naseljenog mesta i reke Ibar u blizini ležišta, uslovljavaju primenu metoda otkopavanja sa očuvanjem površine terena kao i primenu mehanizovanog otkopavanja, bez primene bušačko minerskih radova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati