Srbija

S. M.

29. 04. 2024. 13:07 0

12 učenika završilo kod lekara: Sumnja na TROVANJE na ekskurziji?!

Za sada je 12 srednjoškolaca primljeno na odeljenje pedijatrije Zdravstvenog centra u Prokuplju sa stomačnim tegobama, a sumnja se na trovanje. Deca su kao učenici treće godine prokupačke Gimnazije bila na trodnevnoj ekskurziji u Ohridu.

U Zdravstvenom centru kažu da je osmoro dece nakon terapije otpušeno na kućno lečenje, dva deteta su hospitalizovana, a dva su u dnevnoj bolnici.

Trenutno se čekaju potrebne analize kako bi se utvrdilo o čemu je reč.

Direktor Gimnazije u Prokuplju Srđan Kovačević nam je potvrdio da se osmoro dece u putu žalilo na tegobe, te da je škola odmah obaveštena.

- Sa njima je bio i lekar koji im je dao terapiju, do dolaska u Prokuplje. Ne znamo šta je uzrok za sada, ali pratimo situaciju. Obavestio sam sve razredne starešine da obrate pažnju i da obaveste ako ima još slučajeva - kazao nam je Kovačević.

Ekskurzija je organizovana preko Turističke agencije "Halo travel" iz Niša, nakon tendera na kojem je ova agencija izabrana kao najpovoljniji ponuđač. Ukupno su 102 učenika bila na toj ekskurziji.

Roditelji tvrde da je broj dece koja imaju tegobe veći, ali su simptomi blaži.

U jednom od dva autobusa je više dece sa tegobama.

Vlasnik Turističke agencije "Halo travel" Branislav Petković kaže da je obavešten da je određeni broj učenika imao tegobe, te i da su nekoliko njih zadržani na lečenju.

- Deca su po planu i programu imala obroke isključivo u hotelu "Klimentica" koji ima sve potrebne dozvole i posluje u skladu sa zakonom. Prema mojim saznanjima, trenutno se čekaju analize krvi dece koja imaju simptome, kako bi se videlo je li u pitanju trovanje, ili virus - kazao je Petković.

On dodaje da je ekskurzija organizovana u skladu sa svim zakonima i propisima.

- Sve zavisi od rezultata koji će stići. Ono što je sada najvažnije, jeste da su sva deca dobro - dodao je on.

Dosta učenika ima simptome

Oko četrdesetak učenika prokupačke Gimnazije oseća simptome, koji ukazuju ili na virus, ili na trovanje hranom, nakon ekskurzije na kojoj su bili. Ipak, na Pedijatriji su samo primljeni najteži slučajevi.

- Juče smo svi zbog tegoba vodili decu na preglede u Domu zdravlja Prokuplje. Konkretno, moj sin, koji je sportista, ima blaže simptome, retku stolicu i temperaturu do 39. On je pregeldan od starne dežurnog lekara u Domu zdravlja, a uzeti su i rezultati na analizu - kaže jedna majka gimnazijalca koji je bio na ekskurziji.

Dodaje da se prvi rezultati analize očekuju u utorak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati