Svet

[ Izvor: Mediji ]

19. 04. 2024. 07:09 0

Eksplozije kod Isfahana: Zašto je ovaj iranski grad ključna meta izraelskih napada?

Izraelske snage ovog petka u ranim jutarnjim časovima napale su Iran, usled čega su se čule eksplozije u Isfahanu, javlja CNN.

Isfahan je centralni iranski grad, udaljen oko četiri sata vožnje ili 350 kilometara južno od iranske prestonice Teherana, preneli su svetski mediji.

Eksplozija se čula severozapadno od iranskog grada Isfahana u petak rano ujutro, javila je poluzvanična novinska agencija Fars.

Fars je rekao da se to dogodilo u blizini gradskog međunarodnog aerodroma.

Isfahan je dom velike vojne vazduhoplovne baze, a nekoliko iranskih nuklearnih lokacija se nalazi u provinciji - uključujući grad Natanz, centralni deo iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Mark Kimit je za BBC govorio o značaju Isfahana i zašto ga je Izrael možda izabrao za mesto napada.

- Isfahan je zaista u velikoj meri centar iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranske nuklearne sposobnosti - rekao je Kimit.

On dodaje da je to verovatno mesto koje bi Izrael pogodio jer, prema njegovim rečima, najveći strah koji Izraelci imaju nije nastavak raketa danas, već nuklearna sposobnost sutra.

Američki zvaničnici rekli su CBS-u da je izraelska raketa pogodila Iran, ali ostaje nejasan obim udara, tačan cilj i da li je cilj pogođen.

Iranska državna televizija IRIB poziva se na "pouzdane izvore" i kaže da su nuklearna postrojenja u Isfahanu "potpuno bezbedna".

Komercijalni letovi su zaustavljeni nad glavnim gradovima Irana, uključujući Isfahan, Širaks i Teheran, prenose državni mediji te zemlje, prenela je novinska agencija Rojters.

Iran je aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati