Svet

[ Izvor: Mediji ]

25. 04. 2024. 13:07 1

Turisti, VAŽNO! Za ulaz u Veneciju spremite 5 evra

Gradske vlasti u Veneciji počinju od danas da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posetu, sa ciljem da ublaže pritisak masovnog turizma. Od četvrtka, 25. aprila, kada je u Italiji inače državni praznik, posetioci će prvi put za ulaznice morati da izdvoje pet evra. Karte će se u početku ove godine plaćati 29 radnih dana, uglavnom vikendom od maja do jula.

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, sa 3,2 miliona posetilaca koji su prenoćili 2022. godine. Dnevno stiže na desetine hiljada turista, uglavnom sa kruzera, kako bi obišli znamenitosti poput Trga Svetog Marka, most Rialto.Cilj naplate karata je da se posetioci ubede da dođu u periodima kada nema najviše turista, kako bi se smanjile ogromne gužve koje loše utiču na ovaj grad.

Ukoliko neki posetioci ne kupe kartu, rizikuju kaznu od 30 do 500 evra. Ulaznice će se prodavati samo pri ulasku u stari grad od 8.30 do 16.00 časova, isključujući višednevne boravake u hotelima, decu do 14 godina i osobe sa invaliditetom. 

Inače, kako su  preneli tamošnji mediji, grupa aktivista u Veneciji je organizovala protest protiv naplate ulaska u grad i oni su istakli da žele drugačiju viziju grada koja ne stavlja turizam u prvi plan.

Stanovnici Venecije su ogorčeni jer smatraju da naplata ulaska u grad neće rešiti problem masovnog turizma. Aktivisti kažu da žele drugačiju viziju grada u kojoj su stanovnici u prvom planu, a ne turisti. To se pre svega odnosi na jednodnevne izlete na kojim veliki broj turista dolazi svakodnevno, parališući grad i narušavajući komunalni red.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati