Svet

[ Izvor: Mediji ]

28. 04. 2024. 21:01 1

Putin sprema veliku čistku: Na redu je Šojgu?

Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov prisustvovao je prethodne nedelje sastanku najvišeg vojnog vrha, sedeći udaljeno od svog šefa Sergeja Šojgua i noseći uniformu jednog od najviših zvaničnika u zemlji. Samo nekoliko sati kasnije, Ivanov je uhapšen zbog sumnje da je umešan u korupciju i preti mu višegodišnja zatvorska kazna. Međutim, ovo je verovatno i poruka Sergeju Šojguu, i to neposredno pred promene u Kremlju koje Vladimir Putin navodno planira da sprovede nakon inauguracije u maju.

Pad Timura Ivanova, čoveka čiji je raskošan način života bio poznat i tolerisan u Kremlju godinama, nanosi značajan udarac njegovom dugogodišnjem mentoru, ministru odbrane Sergeju Šojguu, u vreme kada veliki deo političke elite u zemlji očekuje skoru rekonstrukciju.

Promene u vrhu ruske vlasti

Očekuje se da će predsednik Vladimir Putin, koji će biti inaugurisan sledećeg meseca, formirati novi kabinet i podneti tu odluku na odobrenje parlamentu, što će izazvati borbu za vlast iza kulisa.

Usred nadmetanja, Šojguov tim je u početku izgledao kao da je u usponu, podržan nedavnim napretkom Rusije u Ukrajini i smrću šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je bio najglasniji Šojguov kritičar i rival.

Ali, hapšenje Ivanova, najvišeg zvaničnika koji je pritvoren od 2016. godine, signaliziralo je promenu u Šojguovom statusu, rekla je za FT osoba bliska ruskom ministarstvu odbrane, posebno imajući u vidu veoma vidljiv način na koji je zamenik ministra izveden pred sud.

- Mogli su prvo da ga otpuste da su samo hteli da oslabe Šojgua. To bi pokazalo da su se oslobodili korupcije. Umesto toga, uhapsili su ga u kancelariji, u uniformi, odmah posle sednice odbora ministarstva odbrane na kojoj je sedeo jedno mesto dalje od Šojgua. Sve je to pozorište - rekao je izvor za FT.

Pošto je poznato da Putin daje prednost lojalnosti iznad svega, Šojgu je do sada preživeo uprkos ponižavajućim neuspesima tokom prvih nedelja invazije na Ukrajinu, i činjenici da je "specijalna vojna operacija", kako Moskva naziva rat u Ukrajini, koja je trebalo da traje tri dana, sada ušla u treću godinu.

Ministar odbrane Rusije je takođe izdržao žestoke kritike Prigožina, koji je prošle godine pokušao pobunu protiv Šojgua i drugih vojnih lidera. Nakon što je pobuna obustavljena, Šojgu je ostao na funkciji, a dva meseca kasnije Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći.

Ali Putin, za koga se zna da je oprezan i ne želi da bilo koja frakcija u njegovoj eliti dobije previše snage, izgleda je zaključio da Kremlj mora da pronađe novi način da uravnoteži centar moći Šojgua i ministarstvo odbrane, sada kada Prigožin više ne igra ovu ulogu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Braća po mukama

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati