Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 05. 2024. 21:56 3

Izrael ne želi primirje sa Hamasom

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas", saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Podsetimo, egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo, prenosi Al Džazira.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio taj sporazum.

SAD "pregledaju" Hamasov odgovor na sporazum o prekidu vatre

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da će Vašington "zadržati svoje mišljenje" o Hamasovom odgovoru na sporazum o prekidu vatre dok ne bude imao vremena da ga u potpunosti razmotri.

- Mogu da potvrdim da je Hamas dao odgovor. Sada razmatramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu - rekao je on.

Miler je odbio da kaže da li je Hamas pristao na ponudu koju su odobrile SAD ili na drugu verziju predloga.

Izraelski ministar: Nastaviti sa "potpunim porazom" Hamasa

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir kaže da Hamas igra "igre" koje imaju samo "jedan odgovor - hitno naređenje da se zauzme Rafa!"

- Povećati vojni pritisak i nastavak potpunog poraza Hamasa, do njegovog potpunog poraza - dodao je on u objavi na društvenim mrežama.

Ben-Gvir je među članovima izraelske vlade koji pozivaju Netanjahua da nastavi borbu u Gazi dok Hamas ne bude poražen.

Erdogan poziva Izrael da prihvati prekid vatre

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je odgovor Hamasa, dodajući da se nada da će Izrael učiniti isto. On je pozvao zapadne zemlje da pojačaju pritisak na izraelsko rukovodstvo da prihvati sporazum.

- Pozdravljamo odgovor Hamasa da su prihvatili prekid vatre uz naš predlog. Sada, Izrael mora da preduzme isti korak - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati