Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

01. 05. 2024. 18:28 6

Zašto su Si Đinpingu bitne Srbija i Mađarska?

Si Đinping dolazi u Srbiju drugi put za manje od deset godina. Beograd je, uz Budimpeštu i Pariz, jedna od stanica na evropskoj turneji kineskog predsednika. To je prva poseta Si Đinpinga Evropi u poslednjih pet godina. U Beogradu boravi 7. i 8. maja, kada je 25-godišnjica NATO bombardovanja kineske ambasade. Poseta Srbiji je u Pekingu najavljena kao dodatno učvršćivanje "čeličnog prijateljstva" dve zemlje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisuje Si Đinpinga kao "velikog prijatelja" Srbije.

Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beču, ocenio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kina pokušava da na svaki mogući način nađe put ka evropskom tržištu i jačanju uticaja u Evropi.

- Kina vidi u Mađarskoj i Srbiji dva najznačajnija partnera u Evropi, neku vrstu vrata koja otvaraju prostor ka širem evropskom tržištu i ka nekim strateškim investicijama - ocenio je.

Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) jača odnose sa Kinom, sa kojom sarađuje pre svega u oblasti infrastrukture. Beograd takođe računa i na političku podršku Kine u pitanjima koja smatra vitalnim nacionalnim interesima, poput Kosova. Profesor Vedran Džihić ocenjuje i da se osim ekonomskih i trgovinskih aspekata, posetom kineskog predsednika Srbiji šalje i politička poruka – da Srbija ima alternativu.

- Da Srbija nastoji da radi na produbljivanju i sa akterima van Zapada i da je na taj način neka vrsta autonomnog igrača u novoj geopolitičkoj konstelaciji - naveo je.

Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), ocenio je za RSE da se Srbija ovom posetom pozicionira i prema Rusiji.

- Srbija demonstrira još jednom da joj je Kina, a ne Rusija, u ovom trenutku najvažniji partner na Istoku, naročito kada su rusko-srpske veze pod konstantnom lupom zbog Ukrajine - naveo je.

Srbija je više puta pozivana iz Brisela i Vašingtona da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Vlasti u Beogradu podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali odbijaju da uvedu sankcije Moskvi. Odnosi sa Kinom jačaju od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast u Srbiji pre 12 godina. Tokom prve posete kineskog predsednika 2016. godine potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine. Sedam godina kasnije potpisan je i Sporazum o slobodnoj trgovini, koji su srpski zvaničnici opisivali kao događaj od "istorijskog značaja" za Srbiju". U Srbiju stižu milijarde dolara kineskih investicija, a kineskim kreditima grade se infrastrukturni projekti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati