Kuhinjica

Direktno.rs

25. 04. 2024. 11:36 3

Hrvati o Džejmiju u BG: Zbijeno k'o Mek, cene u redu

Džejmi Oliver je otvorio restoran u Beogradu, a interesovanje za njega raste i van granica Srbije, te su hrvatski novinari rešili da večeraju u njemu i iznesu utiske.

Oliver je na Instagramu poručio da će se u njegovom restoranu nuditi "sveža domaća testenina, ukusne pice od kiselog testa, predivna predjela i sjajni deserti". Jamie’s Italian u Beogradu na Guglu trenutno ima 503 recenzije, sa dosta niskom prosečnom ocenom od 4.1.

Zbog toga su kolege iz hrvatskog Index.hr rešili da posete restoran i da utvrde kvalitet, ali i da saznaju zbog čega je tako niska ocena.

- Glavni deo jelovnika podeljen je na sedam delova: spuntini (grickalice, to jest zalogaji), antipasti (predjela), primi i secondi (prvi i drugi glavni obrok), pizze, insalate (salate) te contorni (prilozi).

U zalogaje spadaju masline, caponata i peciva sa belim lukom, koštaju 650 dinara. Predjela, koja su za deljenje, u proseku su po hiljadu dinara, a nude se pohovane kuglice od lazanja, tanjiri sa pršutom ili povrćem, tatarski biftek, kozice s uljem od čilija i belog luka te bruskete sa pardajzom.

Od testenina tu su špagete sa paradajzom, linguini sa kozicama, kremasta karbonara, taljatele bolonjeze, penne votka arrabiata, ravioli s tartufima, lasanje bolonjese, a nude i rižoto s tartufima. Cene ovih jela kreću se od 1.155 do 1.755 dinara .

Piletina Milanese, svinjski kotlet, losos sa salatom od narandže i cvekle, pohovani celer te dve vrste burgera na listi su glavna jela, a cene im se kreću od 1.255 do 2.725 dinara. Pice koštaju oko 1.300 dinara, odnosno (San Daniele, Pepperoni Calzone, Marinara, Julietta, Pepperoni, La Bianca, Tricolore i Bologna).

Pripremaju i salatu od bresaole, rikote, karfiola, avokada, a u proseku koštaju kao i pice. Od priloga su u ponudi krompirići, palenta, cvekla s pestom, pire krompir s tartufima, sezonsko zeleno povrće s belim lukom i limunom (oko 600 dinara po porciji).

Od deserata nude tiramisu, panna cottu s pistaćima, čokoladnu tortu, cheesecake od limuna i biskvitnu tortu od maslinovog ulja sa borovnicama, i to po u proseku 650 dinara za porciju. Na jelovniku imaju i đelato, a tri kuglice koštaju 565 dinara. Imaju i dečji meni po 450 do 950 dinara za porciju.

Šta su poručili hrvatski novinari?

- Za predjelo smo odlučili da probamo Jamie’s lazanja kuglice, koje koštaju 850 dinara, i to je jedna od opcija za deljenje, a porcija je za dvoje. Za 10-ak minuta na sto su nam stigle dve pohovane kuglice s unutrašnjošću nalik lazanjama, a sa strane je bešamel sos sa parmezanom.

Jelo je bilo dobrog okusa i vrlo blago, testenina unutar hrskavog omota je bila mekana, a bešamel sos fin, pri čemu se dosta osetio parmezan. Iako je reč o pohovanim kuglicama, jelo uopšte nije bilo masno, "poh" je bio tanak i hrskav, ali ipak je malo izdominirao nad celim jelom i donekle prekrio ukus lazanja.

Sve u svemu – zanimljivo i drugačije jelo čija cena nije previsoka. Reč je o starteru koje je na meniju prikazano kao jelo za dvoje, ali s obzirom na količinu i veličinu kuglica, možemo to nazvati i degustacijom za dvoje.

Za glavno jelo odlučili smo da probamo JI burger i kremastu karbonaru.

Burger je bio pristojne veličine i uredno serviran. Meso je bilo pečeno "well done", slanina hrskava, a unutra su i sir Valcasotto, crveni luk u redukovanom balzamičnom sirćetu, zelena salata i paradajz. Brioš i umak imaju prilično veštači ukus pa celo jelo na kraju odaje utisak običnog čizburgera iz McDonaldsa. Cena burgera je 1.455 dinara, a dolazi sa uključenim prilogom po želji, što je istaknuto i na jelovniku.

Odabrali smo čips od palente, koji nas je oduševio, za razliku od burgera. Količinski je došlo oko sedam štapića palente prekrivenih parmezanom i ruzmarinom. Napolju su bili hrskavi, iznutra mekani, ukus palente se odlično osetio, a ruzmarin i parmezan su svakako pomogli da ovaj prilog postane toliko zanimljiv. Sviđa nam se ideja pripreme palente na ovaj način u zameni za klasične pržene krompiriće.

Ono što nas nimalo nije oduševilo je to što nam je, iako je na meniju pisalo da uz burger dolazi prilog po izboru, na računu koji nismo pogledali na vreme palenta naplaćena dodatnih 445 dinara.

Ok, idemo sada na tzv. kremastu karbonaru. To, naime, nije prava carbonara, nego u zapadnom svetu jedna od sad već kultnih izopačenih varijanti ovog rimskog klasika.

Ova Džejmijeva sastoji se od špageta, umaka od rikote i crnog bibera, hrskave pančete i odležanog parmezana, što se dosta razlikuje od inače strogog originala, o čijim sastojcima i pripremi više možete doznati ovde.

Osim toga, jelo je bilo stvarno kremasto, kako i sam naziv kaže, parmezan se dosta osetio i na umaku se ne štedi, ali zasmetalo nam je što je slanina prilično nezgrapno narezana pa je negde bilo i malo zagorelih komadića. Ne bismo se žalili i da je slanine bilo malo više. Testenina nije bila kuvana al dente – bila je mekana i pomalo lepljiva. Cena ovog britanskog pokušaja karbonare je 1.335 dinara.

Oko 20h, kako nam je bilo i rečeno kad smo tek došli, restoran je počeo sve više da se popunjava. Ipak, sama atmosfera u restoranu nije bila nešto što bismo poželeli. Stolovi su izrazito blizu jedni drugima, nema intimnosti u toj meri da ako ispružite ruku, potapšaćete osobu na stolu do svog po ramenu.

Zapravo i sam raspored stolova podseća na McDonalds. Takođe, ništa u restoranu što se uređenja tiče nije autentično. Nema detalja koji bi podsetili na Srbiju, ali ni na Italiju s obzirom na to da se zove Jamie’s Italian.

Zaključno, možda smo od Džejmi Olivera i njegovog restorana očekivali malo više. Kako je on predvodnik opuštenog, kućnog kuvanja te pomalo neuredno složenih tanjira, u njegovom restoranu nismo očekivali perverzno dekorisane tanjire i čaršave, ali jesmo barem tračak toga. Takođe, vredi spomenuti i da je veliki ljubitelj i promoter italijanske kuhinje pa mu ova karbonara nije za ponos.

Kuglice na foru lazanja, kremasta karbonara, burger s prilogom od palente te jedno tamno pivo i jedan cider platili smo ukupno 4.895 dinara, što je manje nego što smo očekivali i generalno smo zadovoljni kad govorimo o ceni. Na kraju krajeva, donekle smo se i fino najeli - zaključili su u tekstu hrvatski novinari iz index.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati