Društvo i ekonomija

D. Ljutić

16. 04. 2024. 06:10 16

Srbija - ZEMLJA UTOPIJA: Siniša Mali i kompanija za LETEĆI TAKSI

Svoje nikakvo ekonomsko iskustvo, Siniša Mali čuva kao intimnu tajnu koja se, kao zajednička propast, razrešava između njega i Aleksandra Vučića. Samo se traži javni model da sve što čine, proglase pobedom. Neke zemlje već su pokušale da uvedu sličan sistem, ali takvi potezi nisu ni približno dovoljni da smanje udar na kućni budžet potrošača u uslovima ekonomske krize. U našem slučaju reč je o loše probranim artiklima i "klasičnoj političkoj propagandi“. U glavi Siniše Malog je ideja: jedi što ti vlast servira i ne pitaj za bedu.

Eto, stiže nam i  taj konačno "kvalitetniji život", preko letećeg taksija. Inače, novoradikali su na vlast došli, setimo se, obećavajući hleb za tri dinara. To je, naravno, bila demagogija. Kada pokuša da objasni talas nezadovoljstva po Srbiji, taj neshvatljivo izabrani predsednik će reći da su građani pod uticajem medija stekli utisak da stvari stoje mnogo gore nešto što je zaista slučaj. "Tajkunski" mediji, kako to voli kaže Aleksandar Vučić, izveštavaju samo o lošim stvarima, a ignorišu činjenicu da ulazimo u novo zlatno doba, da nikada nismo bili ekonomski uspešniji, da plate i penzije nikada nisu bile veće.

Tako je ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je imao "video kol" sa najvećom francuskom kompanijom koja se bavi letećim taksijima i da ih je pozvao da dođu u Beograd kako bi za Ekspo 2027 Srbija predstavila i tu novu tehnologiju. 

Režim nas poziva da odživimo svoje kao bivši ljudi, bez civilizacijskih potreba, zadovoljni skromnim biološkim opstankom. Imate zalogaj, kakav je takav je, dali smo vam da jedete, a vi bi da čitate knjige, idete u pozorište. Poslanici Skupštine Srbije, zahvaljujući glasovima režimske većine, usvojili su svojevremeno budžet za 2024. godinu, leks specijalis o EXPO, medijske zakone... Predsednik Aleksandar Vučić govorio je o izgradnji grandioznih objekata koji treba da budu završeni do 2027. godine, kada se u Beogradu održava svetska izložba EXPO. Najavio je novu sajamsku zgradu, železničku i autobusku stanicu, prvu liniju metroa i nacionalni fudbalski stadion. I, to sve gotovo za nešto više od tri godine?

Nezajažljiva je potreba predsednika i njegovih čauša da se neprestano bude u središtu pažnje i onda kada im tu nikako nije mesto, rezultira talasom besmislica, na koje smo inače navikli, ali koje u ovakvoj situaciji prevazilaze granicu podnošljivosti i od smešnog i iritantnog postaju zaista odvratne. Poseban cinizam je što je kao veliku zaslugu vlasti više puta ponovio da je Srbija zemlja koja ima "najpunije rafove u celoj Evropi", a sva je istina da narod, uprkos kupovnoj predstojećoj Uskršnjoj groznici, nema novca da "opustoši" rafove i, ako mu je to neka satisfakcija, to je zaista zasluga režima. Njima je tada važnije da im nijedna ovčica ne umakne iz statistike patriotskog pravoslavlja. Na štandovima SNS-a deliće se jaja od originalnog srpskog petla.

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su da će komercijalizovati leteći taksi do 2026. godine, a građani Srbije bi demonstraciju letećeg taksija mogli da vide 2027. godine na svetskoj izložbi Ekspo. Predsednik Aleksandar Vučić je ovo najavio i rekao da se o tome razgovara sa tri kompanije, jednom kineskom i dve evropske.

Većina proizvođača na tržištu trenutno pravi modele koji podsećaju na mlaznjak i imaju pričvršćena krila sa strane ili velike rotore slične helikopterima. Neki najavljuju da će se njihovi leteći automobil ili leteći taksi koristiti i za vožnju po drumu i za letenje. Pojedini stručnjaci smatraju da je takva letelica, koja je u isto vreme auto koji može učestvovati u vazdušnom i drumskom saobraćaju, utopija.

 Ali, Srbija, ona novoradikalska, jeste zemlja utopizma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati