Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 05. 2024. 17:28 10

Prvi zvanični sastanak premijera Vučevića - sa Porfirijem (FOTO)

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti, patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

- Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Njegove svetosti blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda, uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo - napisao je Vučević na Instagramu.

Ocenio je da je "Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda" i da je "očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva", da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

- Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti - istakao je Vučević.

U saopštenju SPC navodi se da je patrijarh Porfirije primio u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu novoizabranog predsednika Vlade Miloša Vučevića i blagoslovio rad novog premijera na dobro svih građana.

Darujući mu ikonu prvog srpskog arhiepiskopa, duhovni vođa pravoslavnih Srba je poručio da je "Sveti Sava oličenje samopregornog rada na narodnom jedinstvu, koje nam je danas, uz poštovanje i uvažavanje svih legitimnih razlika, veoma potrebno".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati