Hronika

D. Ljutić

20. 04. 2024. 12:22 14

U Crnoj Gori hapse se i NEDODIRLJIVI, a u Srbiji?

Vlast koja je iskreno protiv kriminala, a ne proizvodi ga, o njemu ne priča mnogo, ali ga dosledno, sistematski suzbija. Režim SNS-a s posebnom pažnjom i ljubavlju ćuti o tome da li su kojim slučajem vojska, policija i službe bezbednosti zahvaćeni korupcijom. Umesto da o tome konačno progovori, vlast nastavlja da širi i obnavlja mitove po kojima su glavni simboli i jedini nosioci organizovanog kriminala u Srbiji oni koji ne misle kao novoradikalci.

Dominaciju kriminala u Srbiji ne može da sakrije ni sama SNS, opterećena ozbiljnim potresima zbog javno obznanjenih veza najviših funkcionera sa organizovanim kriminalom. Kako navodi nevladina organizacija, Fridom haus, poznati su slučajevi Nenada Popovića za sumnjivu privatizaciju, ministra finansija Siniše Malog za navodno pranje novca, bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je navodno imao veze sa organizovanom krimimalnom grupom. 

U Crnoj Gori situacija je sasvim drugačija. Bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Pre njih, najpoznatiji slučaj u Crnoj Gori je svakako bilo hapšenje bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina, zbog uticanja na sudsku vlast i šverc cigareta. A posebno je značajno hapšenje 12 policajaca. Čovek koji bi sa najvišeg nivoa trebalo da se bori protiv kriminala u Crnoj Gori, uhapšen je pod sumnjom da se umešao upravo u kriminal. Specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja.

Za sve to vreme u Srbiji, vrhovni javni tužilac se ne oglašava. Zagorka Dolovac nastavlja praksu ignorisanja novinarskih pitanja iako bi za svoj rad, kako joj i funkcija nalaže, trebalo da odgovara upravo javnosti, odnosno građanima. Njoj ništa nije sumnjivo. Kažnjavanje, koje potiče od nekontrolisane vlasti, krajnje je opasno, jer je to proces koji treba da prođe kroz pravosuđe, a pravosuđe u Srbiji je dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, do te mere je devastirano da oni danas žive u prilično velikom strahu. Oni više osluškuju šta političari kažu i pokušavavaju da izađu u susret njihovim željama, nego što primenjuju pravo.

Država i njene institucije su marljivo i predano razrušene, pa tako i institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Nekadašnja Vlada na čijem se čelu nalazila osoba koja Vučića oslovljava sa "šefe“, i čiji je "prioritet“ borba protiv korupcije, svih ovih godina odbijala je da popravi zakone, da obezbedi njihovo sprovođenje, da pusti institucije da rade svoj posao. I nema strategije koja će omogućiti borbu protiv kriminala. 

Nivo korupcije u Srbiji u 2023. bio je najnepovoljniji u prethodnih 12 godina, pokazao je izveštaj međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnel. Srbija je pala tri mesta niže u odnosu na prošlu godinu i zauzela je 104. mesto od 180 zemalja i teritorija sveta po Indeksu percepcije korupcije, koji ta organizacija meri svake godine. Srbiju su na listi pretekle Albanija, Gambija, Kazahstan i Zambija.

A, sve je obećano drugačije. Naime, 2018. godine premijerka Ana Brnabić je najavila odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Korupcija je bolest koja društvo čini slabim i siromašnijim, vlada će nastaviti da vodi tešku borbu protiv korupcije - rekla je sada već bivša premijerka.

Brnabić je te godine na međunarodnoj konferenciji "Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije" navela da su uzbunjivači važni i hrabri, te da je obaveza države u društva da ih zaštiti i podrži. Samo tri godina kasnije, Ana Brnabić odbila je predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za nove članove imenuju profesori Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić. 

Vlast u Srbiji ima drugačije shvatanje pojma organizovanog kriminala od skoro svakog građanina. Možete da se borite protiv organizovanog kriminala, ali samo onog koji pripada onima sa kojima se vi ne slažete, nekim drugim ljudima, a ne onima koje vi kontrolišete. Tipičan primer je Jovanjica, verovatno najveća fabrika marihuane u Srbiji i šire, pala je slučajno, nju su obilazili i ministri i policajci.

Nameće se logično pitanje, zašto nisu onda rekli - hajde da se borimo protiv organizovanog kriminala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati