Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

23. 02. 2024. 06:10 14

Tri opšta mesta

Nema sumnje, očigledno je, da je borba naše opozicije protiv SNS-ove vlasti odavno, već, neravnopravna borba. Prisustvujemo farsi oko Nestorovića i njegove, tobož, posvađane ekipe i prenemaganja hoće-neće u beogradsku vlast. A, ta ekipa je, zapravo, drastičan primer ogromne moći medija, kako onih režimskih sa nacionalnom frekfencijom tako i onih pokrivenih poltronskom "frekfencijom" prema vlasti.

Da ti, takvi, mediji nisu širokogrudo i sa smišljenim ciljem stvarali Nestorovića, a on svoju ekipu, njegov tzv. "Pokret" bi dobio onoliko glasova koliko bi moglo da stane u jednu kutiju cipela.

E, sad, zamislite koliko bi glasova mogla da dobije opozicija i na republičkim i na gradskim izborima da je bila prisutna u javnosti onoliko koliko je bio (sve)prisutam Nestorović. Još i da su, pritom, izbori bili regularni, danas bi SNS bio ispričana priča. U datim uslovima opozicija se bori kako zna i ume i svaka im čast na tome. Ali, mogu da se zapaze, u toj borbi, i neka opšta mesta koja najširem biračkom telu ili ne znače ništa, ili ne mnogo, ili ne razumeju poruke opozicije.

Zardžimo se na samo tri opšta mesta:

BOLJI ŽIVOT

Na svojim mitinzima i u drugim javnim istupanjima opozicija često govori kako se bori da sutra građani imaju - bolji život.

Šta to može i treba da znači "običnom" građaninu koji živi svoj život sa kojim nije zadovoljan? Kako će sutrašnja vlast da mu obezbedi bolji život? Ako izuzmemo da se, u širem smislu, boljim životom podrazumeva pravno funkcionala država sa nezavisnim pravosudnim sistemom i efikasnim radom svih ostalih institucija, sve to najširem glasačkom telu ne znači, gotovo, ništa. Jer, ne vidi kako bi sve to uticalo na njegov - bolji život.

Ali, ako bi opozicija, prvo, objasnila značenje nekih pojava i šta bi usledilo njihovom eliminacijom, bilo bi mnogima jasno kako bi, tada, njihov život - mogao da bude bolji. Evo, na primer, termin - korupcija. Mnogi, baš, mnogi ne znaju značenje tog termina. I kada bi se javno objasnilo kako i na koji način korupcija može da utiče i na njihov životni standard, stvorili bi se uslovi za pridobijanje značajnog broja birača. Objektivno govoreći, bolji sutrašnji život je više u moći bogatih pojedinaca, grupa, korporacija.., kojima je radna snaga "potrošni materijal", a zgrtanje novca primarni cilj.

Opozicija bi trebalo da obeća i objasni najširem glasačkom telu kojim će i kakvim merama, u sferi socijalne politike, da obezbedi uslove za - bolji život.

DA SE VRATI LJUDIMA OSMEH

Nije poznato da postoji i jedna država na svetu u kojoj građani imaju - osmeh na licu. Unutrašnje zadovoljstvo jednog Danca, stambeno, materijalno, porodično sređenim životom, on ne pokazuje - osmehom na licu. Nikada ni u Srbiji nije bilo niti vreme niti uobičajeno da im se vidi - osmeh na licu. Zato, tu nema šta da se vrati.

Pre će biti da se najširem glasačkom telu treba obratiti obećanjem da će ih nova vlast lišiti svakodnevnih briga za goli opstanak. Da će sve učiniti da im se vrati volja za životom, da se raduju svom životu, životu svojih bližnjih.

Da će svi državni organi biti maksimalno angažovani za prevenciju, oštre kazne počev od kriminala, pa, do, maltene, svakodnevnih ubistava, posebno, ubistava žena.

OD VRATA DO VRATA

Često je moglo da se čuje kako opozicija, suočena sa zatvorenim i nečasnim medijima, tražeći izlaz iz te nemoguće pozicije, govori kako im ništa drugo ne preostaje nego da idu od vrata do vrata. Pre će biti da to govore iz očaja nego iz stvarne namere da to i učine.

Naivno bi bilo verovati da bi takvom akcijom bilo šta dobili i promenili. Čista je logika da bi došavši na vrata pristalica opozicije bili primljeni srdačno, a da ne bi naišli na dobrodošlicu kod članova ili simpatizera Vučića i SNS-a.

Bilo bi to čisto gubljenje dragocenog vremena. Zato, preostaje samo borba za oslobađanje od jarma svih medija, za čiste i pravične izborne preduslove i uslove.

To jeste vraški težak i dug put ali, krenulo se.
Povratka nema!

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati