Zdravlje

Direktno.rs

27. 04. 2024. 07:06 0

Magnetna rezonanca majke i bebe: Ljubav! (FOTO)

Svi znaju koliko je jaka veza između majke i deteta.

Neuronaučnik i majka dvomesečnog sina snimila je neverovatan MRI (magnetna rezonanca) snimak koja pokazuje snažnu vezu između majke i deteta.

Svi znaju koliko je jaka veza između majke i deteta. Ne samo da materinstvo nepovratno menja ženu fizički, mentalno i emocionalno, već beba bukvalno menja majčino telo. Delovi bebe zapravo zamenjuju majčine ćelije i nastavljaju da žive u majčinom telu godinama koje dolaze.

Mnogo toga je rađeno o vezi između majke i deteta, od poezije preko knjiga do umetničkih dela, ali ova moćna celina nikada nije uhvaćena na ovaj način:

Gledate prvu sliku veze između majke i deteta napravljenu magnetnom rezonancom, koju je snimila neuronaučnica Rebeka Saks. Slika zapravo prikazuje Rebeku i njenog dvomesečnog sina Persija.

- Nisam radila ovu magnetnu rezonancu u dijagnostičke svrhe, čak ni u naučne svrhe. Koliko znam, niko nikada nije uradio magnetnu rezonancu majke i deteta, a želela sam da vidim kako to izgleda - objasnila je Rebeka.

Možda je najneočekivaniji deo slike kako se vide razlike između dečjeg i majčinog mozga. Mozak bebe je glatkiji i tamniji jer ima znatno manje bele mase. Ona se sastoji od glijalnih ćelija i mijelina koji prenose signale iz jednog regiona mozga u drugi i između mozga i nižih moždanih centara, odnosno "komunicira" poruke unutar mozga.

Taj nedostatak mijelina gotovo izgleda kao pravi vizuelni primer kako majke bukvalno oblikuju i formiraju svoju decu od rođenja. Način na koji razgovaramo, pevamo, držimo i igramo se sa bebama oblikuje temelje mozga dok dete raste.

Kao i mnoge majke, Rebeka je provela nesrazmerno mnogo vremena gledajući svoju bebu. Ali pošto je ona kognitivni neuronaučnik, za nju je gledanje bebe bilo malo drugačije.

Konkretno, provela je dosta vremena gledajući kako se mozak njene bebe razvija putem MRI mašine. Proučavala je koliko je očaravajuće gledati kako dečji mozak reaguje na interakciju sa odraslima, kako se krvni sudovi u mozgu šire kao odgovor na pesme i majčine priče, na njen glas, prenosi 24 sata.hr.

- Majka i dete su moćan simbol ljubavi i nevinosti, lepote i plodnosti. Ali ja sam neuronaučnik i uradila sam ovu sliku, ali sam i majka na njoj, sa svojim sinom - rekla je Rebeka.

Na kraju krajeva, slika je fascinantna i lepa vizualizacija onoga što ostaje nevidljivo u našem životu, a što je ponekad – najmoćnije od svega.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati