Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

24. 04. 2024. 14:06 0

PRAZNIČNI DANI Da li odmaramo više od komšija u regionu?

Ove godine su se Prvi maj i Uskrs spojili, pa građani Srbije imaju šest uzastopnih neradnih dana. Koliko zapravo neradnih dana imamo i da li praznujemo više nego komšije u regionu?

Građani Srbije ove godine imaju najmanje 12 neradnih dana. Tu su, pre svega, 1, 2. i 7. januar. Nekima je i drugi dan pravoslavnog Božića bio neradan, jer je prethodno Vlada Srbije usvojila zaključak kojim preporučuje poslodavcima u Srbiji da zaposlenima omoguće da ne rade na drugi dan Božića, 8. januara, a "na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

U Bosni i Hercegovini postoje 22 neradna dana, u koja ulaze praznici za sve veroispovesti. Na primer, za hrišćane pravoslavne i katoličke vere ove godine je predviđeno 11 neradnih dana, a za pripadnike muslimanske vere taj broj se kreće od 10 do 12, zbog toga što se islamski praznici računaju po lunarnom kalendaru. Takođe, državni praznici se razlikuju između entiteta, pa se u Federaciji BiH, na primer, kao Dan državnosti obeležava 25. novembar. U Republici Srpskoj se Dan državnosti obeležava 9. janura.

U Crnoj Gori je ukupno 21 dan određen da bude slobodan. Naravno, pripadnici različitih verskih zajednica praznuju različitim danima. Na primer, pravoslavni hrišćani ove godine imaju 15 neradnih dana. Hrvatska ima 14 neradnih dana za sve građane a dobija se uz to i po jedan slobodan dan za verske praznike, piše Vreme.

U Severnoj Makedoniji svi građani mogu da računaju na 11 slobodnih dana za praznike. A pored toga verske zajednice imaju pravo na slobodne dane za svoje praznike. Tako na primer pravoslavci pored dana za Božić i Uskrs, imaju pravo na slobodne dane za Bogojavljenje i Uspenje Presvete Bogorodice. Slovenija ima 15 neradnih dana, a među njima je i praznik poput Velike Gospojine, koji se slavi 15. avgusta.

Dakle, da li Srbi previše praznuju? Na osnovu brojki iz komšiluka, rekli bismo ne. Zapravo, stanovnici Srbije su u donjem delu tabele. Više od građana Srbije praznuju stanovnici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati