Društvo i ekonomija

D. Ljutić

25. 04. 2024. 07:00 17

CIVIL VULIN na sastanku za bezbednosna pitanja u Rusiji?!

Iako u Srbiji trenutno ne obavlja zvaničnu funkciju, Aleksandar Vulin, bivši šef BIA, boravi u Rusiji, gde u Sankt Peterburgu učestvuje na Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja. Vulin je na samit otputovao na lični poziv sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa. Ruska Federacija je još jednom pokazala koliko joj je stalo i koliko ceni usluge svog terenskog radnika u Srbiji.

Doskorašnji šef tajne službe i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin u Sankt Peterburg je otišao u trenutku rasta tenzija između Beograda i Banjaluke na jednoj i Sarajeva na drugoj strani, koje je izazvalo najavljeno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. U Vulinovom saopštenju, koje su preneli mediji, između ostalog piše da će bivši ministar na bezbednosnoj konferenciji iskoristiti priliku da  predstavnike više od 120 zemalja upozna sa "istinom o rezoluciji o Srebrenici koja će se naći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija".

Zbog svega toga, kako navode naši izvori, očigledno je da se Moskva nikako neće odreći svog uticaja u BIA. Ali, i Rusi i Amerikanci znaju da Vulin nije bio jedini ruski čovek u BIA. Tako da Vulinova ostavka ne otklanja ruski uticaj na tajnu službu u Srbiji. 

Forum za bezbednost i demokratiju je svojevremeno povodom ostavke Aleksandra Vulina na mesto direktora Bezbednosne-informativne agencije ocenio da ona predstavlja nužan, predugo odlagani korak na dugom putu vraćanja rada BIA u okvire propisane Ustavom i zakonom. Po svemu sudeći, od toga neće biti ništa, barem dok je na vlasti postojeći režim. Jer, nepobitna je činjenica da su pojedinci iz srpske službe povezani ne samo partijski, nego i porodično. Ti ljudi su pre više godina izgradili sistem kontrole izvršne vlasti, sudova i medija, koji je u službi samo jednog centra moći.

- Vulin nikada nije bio ruski agent, a da li je uvek voleo Rusiju više od SAD-a, Engleza, nema sumnje i on se time ponosi. Da je radio za nekog drugog, to su laži - rekao je Vučić posle Vulinove ostavke, sa uverenjem da "ovo nije kraj života, niti kraj njihovih zajedničkih uspeha".

I, po svemu sudeći su nastavili "strogo poverljivo druženje". Jer, BIA je i u prethodnom periodu pokazala ambicije da ne samo prati šta se dešava u narodu, već da želi i da utiče na političke procese kod zemalja u okruženju. Pre svega Hrvatske i Crne Gore. Oni koji poznaju njegov "rad", tvrde da će on iz senke sa još više entuzijazma i energije baciti na moguće "tačke pobune" u društvu. Za to ima sve moguće mehanizme i alatke - za razliku od obaveštajnih agencija u demokratskim zemljama, BIA ima mnoga ovlašćenja javne policije.

Aleksandar Vulin nema nijednu zvaničnu, državnu funkciju u Republici Srbiji, pa nema razloga da u bilo kom svojstvu prisustvuje "12. Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja". Naročito ne kao gost da iznosi stavove koje će kasniti "uviti" u neki zvanični stav Srbije.

Ruska Federacija je još jednom pokazala koliko joj je stalo i koliko ceni usluge svog terenskog radnika u Srbiji, Aleksandra Vulina. Međutim, u ovom trenutku, kako navode naši izvori, Vučić zbog sukoba unutar stranke, pre svega sa prvim čovekom srpske policije Bratislavom Gašićem, nikako ne želi tako lako da se odrekne vernog čauša Vulina i dozvoliće mu da iz senke završava započeti posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati