Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

25. 04. 2024. 17:45 4

EXPO 2027 traži savetnike za EXPO 2027: Cena od 12 miliona dinara do - ne zna se

Preduzeće EXPO 2027 sprovodi tri nove nabavke za usluge, među kojima su i savetodavne za organizovanje ove specijalizovane međunarodne izložbe. Koliko će se novca izdvojiti u tu svrhu, nije poznato, ali je sigurno samo da nijedna nabavka neće biti jeftinija od 12 miliona dinara. Gornja granica, naime - nije određena konkretnim članom uredbe na koju se naručilac poziva.

Na Portalu javnih nabavki osvanule su tri nove nabavke preduzeća EXPO 2027 d.o.o: za marketinške usluge, za savetodavno-konsultantske usluge organizacije projekta, kao i za usluge posredovanja u organizaciji službenih putovanja u zemlji i inostranstvu, piše N1.

Iako vrednosti ovih nabavki nisu navedene, preduzeće EXPO 2027 se u dokumentaciji poziva na određene članove Uredbe o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, te je moguće sa sigurnošću tvrditi koliko će minimalno biti potrošeno u ove svrhe. Pomenutom uredbom se, naime, postupci i limiti za nabavke dele u tri grupe, što definišu tri različita člana uredbe.

Kada je o uslugama reč, one su podeljene u nabavke procenjene vrednosti od 3,5 miliona dinara i manje, zatim u nabavke u vrednosti 12 miliona dinara i manje, i u nabavke usluga vrednosti iznad 12 miliona dinara. Upravo u toj trećoj, "najskupljoj" kategoriji su sve tri pomenute nabavke - i za marketinške, i za savetodavne usluge, kao i za posredovanje u organizaciji službenih putovanja.

- U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.001 dinar i viša…naručilac na Portalu objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda svim zainteresovanim privrednim subjektima. Postupak nabavke sprovodi komisija koju obrazuje naručilac - stoji u pomenutom članu 17. ove uredbe, na koju se preduzeće poziva u sve tri nabavke.

Rokovi za podnošenje ponuda

Podsetimo, nabavke i dodela poslova za EXPO 2027 ne sprovode se po Zakonu o javnim nabavkama, već po ovoj uredbi, u skladu sa leks specijalisom. Kada je uredba usvojena, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija je za portal N1 naveo da se razlike u odnosu na Zakon o javnim nabavkama kriju u "sitnicama" - uvećanim limitima vrednosti nabavke za koje se objavljuje javni poziv, ali i nepostojanju propisanog minimalnog roka za podnošenje ponuda.

- Tako, nema prepreke da neko od posebnih EXPO 2027 preduzeća objavi javni poziv za nabavku radova koji su vredni 100 miliona evra i da zatraži od zainteresovanih firmi da ponude pošalju - do sutra - upozorio je tada Nenadić.

U dve nabavke, danas objavljene, propisani su sledeći rokovi: za savetodavne usluge - 9. maj, a za organizatora putovanja - 10 maj. Najviše vremena za podnošenje ponuda dato je kod nabavke za marketinške usluge, raspisane dan ranije, 24. aprila. Tu je rok 20. maj.

Uslovi za savetnika

Jedna nabavka odnosi se na "savetodavno-konsultantske usluge u cilju organizovanja i realizacije projekta specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd i zaključuje se na period od tri godine".

Da bi dobila ovaj posao zainteresovana firma mora da bude član ili da ima ostvarenu saradnju sa međunarodnim organizacijama u oblasti organizovanja sajmova i izložbi i to sa: Međunarodnim biroom za izložbe ili sa zvaničnim učesnicima međunarodne izložbe i Međunarodnom unijom sajmova.

- Dodatni kriterijum je da je privredni subjekt tokom perioda od najviše tri poslednje godina pre isteka roka za podnošenje ponuda, organizovao ili učestvovao u organizaciji minimum tri međunarodna sajma i/ili izložbi sa najmanje po 30 međunarodnih izlagača po sajmu ili izložbi - stoji u dokumentaciji.

Uslovi za pružanje marketinških usluga

Preduzeće EXPO 2027 d.o.o. raspisalo je i nabavku za uslugu "pružanje marketinških usluga za period do 31. decembra 2027. godine". Okvirni sporazum će se, kako se navodi u pratećoj dokumentaciji, zaključiti između naručioca i jednog privrednog subjekta, a rok važenja okvirnog sporazuma je do 31. decembra 2027.

- Naručilac će po potrebi zaključivati ugovore iz okvirnog sporazuma. Rok važenja ugovora je do ispunjenja ugovorenih obaveza - navodi se u dokumentaciji.

Od konsultanta se, između ostalog, očekuju i savetodavne usluge u oblasti marketinga, poput, na primer ove:

- Asistencija u radu na projektu signalizacije i pronalaženja puteva na novoj lokaciji objekta EXPO 2027 BELGRADE - novi Beogradski sajam / "Signage and Wayfinding Design", čija izrada tek predstoji, sa ciljem prenošenja iskustava, preklapanja funkcija i usaglašavanja sa potrebama Beogradskog sajma kao budućeg korisnika - stoji u tehničkim specifikacijama nabavke.

Uslovi za organizatora službenih putovanja

Uslugu posredovanja u organizaciji službenih putovanja u zemlji i inostranstvu sa pratećim uslugama, preduzeće EXPO 2027 traži za period od dve godine.

Uslovi su da privredni subjekt ima važeću dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti koja je predmet nabavke.
Zatim, da je privredni subjekt član Međunarodne asocijacije za avio prevoz "IATA"- međunarodnog udruženja avio prevoznika i putničkih agencija za prodaju avio karata.

Traži se, takođe, da budući organizator službenih putovanja za preduzeće EXPO 2027 ima ugovor sa jednom osiguravajućom kućom za izdavanje međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja, kao i da "ima pristup i koristi najmanje dva od vodećih međunarodnih rezervacionih sistema za rezervaciju avio karata i to: Amadeus, Galileo, Sabre ili Vorldspan ili odgovarajuće".

Uslovi su, takođe, da privredni subjekt ima zaključene ugovore sa najmanje tri globalna rezervaciona sistema za hotele u inostranstvu i to: Go Global, Rejthok, Izi Travel, Hotel beds, Bedsonlajn ili odgovarajuće, kao i da ima "minimum pet lica sa završenim GDS kursom, za međunarodnog putničkog agenta IATA 461 ili odgovarajuće".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati