Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 04. 2024. 09:10 24

Prvo Stefanović, sada Gašić: Sukobi Vučića sa ministrima policije

Nova Vlada još uvek je na čekanju, a po beogradskoj čaršiji se priča da je razlog tome sukob između dva naprednjaka - Aleksandra Vučića i Bratislava Gašića. Slučajno ili ne, tek činjenica je da predsednik Srbije često ima "problem" sa ministrima policije, jer pre Gašića ozbiljan sukob je imao sa nekadašnjim prvim čovekom MUP-a Nebojšom Stefanovićem.

Sukob na relaciji predsednika Aleksandra Vučića i ministra policije Bratislava Gašića je otišao toliko daleko da je, navodno, upravo to i razlog prolongiranja imenovanja članova nove Vlade.

Poslednjem okršaju prethodile su nesuglasice i odvojena mišljenja ko treba da vodi stranku, a sada se u konflikt, doduše kao navijač, uključio i kontroverzni kum predsednika Petar Panić Pana.

On je na društvenim mrežama objavio da je "tikva pukla odavno" i pružio podršku svom kumu, čije poznanstvo mu je bilo od velike koristi u prethodnim godinama, naročito kada je bio optuživan za krivična dela.

Pana je samo "potvrdio" da je tikva "pukla", čime je indirektno skrenuo pažnju na kontinuitet i ranijih neslaganja ministra i predsednika. Još tokom 2023. godine Gašić je, prema saznanjima Nove, bio nezadovoljan zbog toga što nije došao na čelo stranke, ali i zbog stopiranja izbora novog direktora policije.

U sve se umešala i potpredsednica SNS Nevena Đurić koja je kao mlada nada stranke izašla na "crtu" Gašiću u Kruševcu koji je prekaljeni kadar SNS.

U svakom slučaju, Gašiću se klima ministarska fotelja i to u resoru policije, što može biti od velikog značaja za razumevanje aktuelne situacije i brige predsednika države. Istovremeno, Gašić je prekaljeni naprednjak koji ima dosta informacija kojima raspolaže, zbog čega je njihov odnos prepun zatezanja, ali najverovatnije i kompromitujućih informacija sa obe strane.

Odnosi na niskim granama i sa puno nepoverenja

Politikolog i analitičar Aleksandar Ivković napominje da ga ne bi začudilo da i u SNS postoje sukobi i da to što je upravo Gašić ministar policije predstavlja potencijalnu opasnost za Vučića.

- Ako sukob postoji, ne mogu da procenim šta bi konkretno mogao da bude njegov uzrok, jer je i dalje sve na nivou nagađanja. Ali ne bi me iznenadilo, jer u svakoj stranci uvek dolazi do sukoba visokih funkcionera oko "podele plena" - položaja, resursa i slično. Ono što razlikuje SNS je da u tu borbu mogu da se uključe vrlo kompromitujuće informacije koje verovatno postoje za brojne aktere - kaže Ivković i dodaje:

- To što je Gašić ministar policije ga sigurno čini potencijalno opasnim protivnikom za Vučića - setimo se problema sa Stefanovićem, koji je proveo šest godina na toj funkciji i ako u novoj Vladi ne bude na toj funkciji, to će biti vrlo jasan pokazatelj da su odnosi na niskim granama - poručuje Ivković.

Sagovornik Nove podseća da su sukobi u SNS retko kad očigledni, što je jedan od razloga za uspeh te stranke, ali da su izuzeci bili sukobi sa Tomislavom Nikolićem i Nebojšom Stefanovićem.

- U poređenju sa tim velikim sukobima iz prošlosti, potencijalni sukob između Vučića i Gašića ne izgleda kao da je još dosegao te razmere. Kažem potencijalni, jer sada, i dalje, nemamo veoma jasne indikatore, poput pisanja tabloida bliskih vlasti, koji su uvek dobar barometar za takve stvari - zaključuje Ivković.

Nebojša Stefanović i Vučić: Sukob u nekoliko činova

Pre sukoba sa Gašićem, Vučić je imao istoriju sukoba i sa nekadašnjim ministrom unutrašnjim poslova Nebojšom Stefanovićem, koji je od najveće uzdanice postao velika "glavobolja" tadašnjeg šefa SNS Aleksandra Vučića.

Stefanović je uz mnogo buke otišao iz Vlade Srbije, iako to nije bilo neočekivano. Kritike na njegov račun nisu dolazile samo iz redova opozicije, javno su smenu tražili brojni opštinski odbori SNS, ali i visoki funkcioneri te stranke.

Atmosfera u javnosti je bila takva da ne bi bilo iznenađenje ni njegovo privođenje - dovođen je u vezu sa prisluškivanjem Aleksandra Vučića, a njegova bivša saradnica Dijana Hrkalović tvrdila je da je štitio klan Veljka Belivuka dok je bio na mestu ministra policije.

Kritikovao ga je i predsednik države, a prst kritike i sumnje uperio je upravo ka bivšem ministru policije.

Sve to je prošlo. Režimski tabloidi skinuli su ga sa naslovnih strana, a uprkos odnosu stranačkih kolega prema njemu, ostao je u SNS. Deluje da su njegovi gresi zaboravljeni, ali ne zato što je Stefanović i dalje miljenik, već zato što poznaje mnogo informacija za koje ova vlast nikada ne želi da ugledaju svetlost dana.

Sada je jedan od glavnih operativaca u stranci, a na njegovoj Fejsbuk stranici piše da je član Predsedništva te partije. Iako je svojevremeno vodio beogradski odbor naprednjaka, u prvoj polovini godine aktivno je obilazio jug Srbije, a poznavaoci prilika tvrde da je neformalni koordinator SNS za taj deo zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati