Hronika

D. Ljutić

27. 04. 2024. 07:00 4

Škola je nesigurno mesto: U učionicu se ulazi SA NOŽEM

Učenik sedmog razreda doneo je na nastavu nož, ali nikome nije pretio i tvrdi da je to učinio jer se plaši da ga neko ne povredi, izjavila je za medije direktorka OŠ "Radoje Domanović" iz Niša Dušica Tričković. Strah u Srbiji se prostire na sve moguće načine koje bi svako da objasni, ali nije u stanju. Taj strah vodi ka kolektivnom etičkom i vrednosnom slomu. On je postao opšte socijalno svojstvo u novoradikalskoj Srbiji.

Obrazovanje je postavljeno na temeljima potpuno suprotnim humanizmu. Škola je postala nesigurno mesto, a nasilje i strah (ne od ocena) njen stalni stanovnik u učionicama, dvorištima. Škola jeste prostor nasilja - verbalnog, fizičkog, seksualnog, prijavljenog ili prećutnog. Nasilja je bilo i ranije, ono se samo, za razliku od škole, prilagodilo vremenu. Državi, u kojoj vlast generacije podiže na epskom narativu ratova, herojskih bitaka, vojnih operacija i slobodi izborenoj puškama i bajonetima, nema spasa.

Bilo je slučajeva i kada je hladno oružje pronađeno kod dece, kao što se desilo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”, kada je kod jednog od učenika nađen nož. Brzom reakcijom ostale dece i školskog policajca, sprečene su moguće posledice. Ispostavilo se kasnije da je učeniku nož podmetnut, U Staroj Pazovi je učenica osnovne škole donela sekiru u školu i izvadila je na velikom odmoru, ali joj je takođe brzo oduzeta. U martu je učenik prestoničke Osnovne škole "Skadarlija” u Starom gradu udaljen s nastave zbog sumnje da je u školskoj torbi nosio nož.

Šta je režim radio skoro 12 godina? Izašle su generacije polupismenih i njima do sada to nije smetalo. Naprotiv. Još na prvoj Godišnjoj konferenciji o obrazovanju, tadašnja premijerka Ana Brnabić nam je, svesno ili ne, predočila shvatanje obrazovanja od strane ljudi na vlasti - infrastruktura, zgrade, klupe, informacioni sistem, koji povezuje sistem obrazovanja i tržište rada, brzi internet. Ali, Brnabić u svemu tome nije našla mesta za decu. A o čemu onda da pričamo? O nekoj utvđenoj školi u kojoj će deca biti na nekoliko sati sklonjena od agresivne ulice, razularenih rijaliti programa i zabrinutih roditelja? Mogla je premijerka ponešto da čuje od poniženih prosvetnih radnika, ali slabo ona komunicira na toj liniji, nema tu političkih poena.

U vreme nastanka turbo-folka promovisana je politika ratovanja, za patriote su proglašene ubice, pevaljke i oni su tako postali idoli mladima. I to traje i dalje. I škole vode đake u posetu kasarnama u sklopu redovnog obrazovnog plana i programa. Sve su to "obrazovne radnje" u svrhu naše "tradicionalne vrednosti“. Oružje je naša vrednost. Odgajati decu na strahu, pa za njihovo nasilničko ponašanje kriviti "zapadni trend" ne samo da je licemerno, već režim potpuno oslobađa odgovornosti. Zašto smo onda pristali da nas potčini vladajuća kasta, tipičan civilizacijski škart? Da li je to naš građanski nemar, nekultura i pristajanje na sve to jer su nas nekako uverili da nismo za bolje?

U našim kućama gostuju opasni likovi koji se ne gase i drže decu, pa i odrasle u strahu i neprekidnoj napetosti. I niko ne brani decu od onoga što u sebi te osobe sa margine nose. To je zlostavljanje kao navika i način života. Strah od budućnosti koju možda i nemamo.

Sad već bivšoj ministarki prosvete sve je jasno.

- Ja se slažem da mediji i neke poruke iz Narodne skupštine koje šalju odrasli koji su poslati od naroda da rade na zakonodavnim aktivnostima nisu dobre. Ali, modeliranje buduće agresivne osobe se pravi od treće do sedme godine, kao osnov, u porodici; identifikacija sa prvim autoritetima i njihovim sistemom vrednosti je jako bitna. U našoj kulturi, tata je taj koji treba da bude autoritet, treba da se doživi kao glava porodice - izjavila je Slavica Đukić Dejanović.

Tata je, dakle, kriv za sve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati